Ekolojiİklim KriziManşet

Kanada’da 12 milyon hektar ormanlık alan kül oldu: İki ülke büyüklüğünde

0

Kanada‘da aylardır devam eden orman yangınları nedeniyle yok olan arazi miktarı, tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.

Kanada Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Kurumlar Arası Orman Yangın Merkezi‘nin (CIFFC) verilerine göre, en son 1989’da nisan-eylül aylarını kapsayan orman yangınları sezonunda yaklaşık 7,6 milyon hektar ormanlık alanın yandığı Kanada’da bu yıl, henüz yangın sezonunun ortasında olunmasına karşın 12 milyon hektardan fazla ormanlık alan yandı.

Bu, Güney Kore ve Küba gibi ülkelerin yüzölçümlerinden daha fazla bir alana denk geliyor  Ülkede bu yıl çıkan 990 yangından 613’ü halen sürüyor ve henüz kontrol altına alınmış da değiller.

Mayıs başından eylül sonuna kadar sıcak nokta algılamaları. Veriler:  Kanada Wildland Yangın Bilgi Sistemi (Bu yıl için 17 Temmuz’a kadar devam ediyor.) 

Üç itfaiyeci öldü

Yangınların başlamasından itibaren müdahale ederken hayatını kaybeden itfaiyecilerin sayısı da üçe yükseldi. Yetkililer, son olarak İngiliz Kolumbiyası bölgesindeki orman yangınlarıyla mücadelede bir itfaiyecinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yangınların üçte birinin sürdüğü bölge sakinleri de güneydeki ABD sınırına doğru tahliye edildi.

Isınan gezegende, eş zamanlı devasa yangınlar

Tipik olarak Kanada’daki yangın mevsimi, yaz ilerledikçe batıdan doğuya doğru hareket ediyor. Ancak bu yıl ülke genelinde eş zamanlı olarak çıkan yangınlar, çevreleme çabalarını da güçleştiriyor.

Gezegen fosil yakıtların yanması ve diğer insan faaliyetleri nedeniyle ısındıkça, yangınların yayılma olasılığını artıran sıcak, kuru ve rüzgarlı koşullar dünyanın birçok yerinde daha yaygın hale geliyor. Kanada, büyük ölçüde kar ve deniz buzu kaybı nedeniyle, son yıllarda ortalama olarak dünyanın geri kalanından iki kat daha hızlı ısındı .

İklim değişikliğini bu yılki orman yangınlarıyla doğrudan ilişkilendiren araştırmalar henüz yapılmasa da 2023 yangın sezonu, bilim insanlarının küresel ısınmanın orman yangınlarını etkilediğine dair görüşlerini destekliyor.

Quebec’teki Laurentian Ormancılık Merkezi‘nde ekoloji ve orman araştırmaları alanında uzman Yan Boulanger, “Yangın mevsimi uzuyor, daha sık yangına elverişli hava görüyoruz, koşullar daha şiddetli hale geliyor, bitki örtüsü daha kuru ve tutuşma olursa yanmaya daha hazır hale geliyor. Bunlar, Kanada’nın geniş alanlarında gördüğümüz çok önemli eğilimler” dedi.

Öte yandan Kanada orman yangınları son üç ayda 100’den fazla kez kendi havasını oluşturacak kadar büyük ve güçlü hale geldi; pirocumulonimbus olarak bilinen dev gökgürültülü bulutların meydana gelmesine neden oldu ve atmosferin yükseklerine, Avrupa ve ABD’ye kadar ulaşan devasa miktarda duman püskürttü.

Kanada sönmüyor: ‘Şimşek fırtınaları’ yeni bir dizi orman yangını başlattı
‣ Kanada’da acil durum: Alberta’daki 110 yangında 43 bin hektar orman küle döndü
‣ Kanada’daki dev orman yangınlarının dumanı Avrupa’ya ulaştı
‣ İklim krizi: Kanada’daki orman yangınlarının tüm yaz devam edeceği tahmin ediliyor
‣ Kanada’daki orman yangınları, bazı ABD kentlerinde hava kirliliğine yol açtı

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.