İklim KriziManşetUncategorized

İklim krizi: Kanada’daki orman yangınlarının tüm yaz devam edeceği tahmin ediliyor

0
Fotoğraf: Reuters

Kanada’nın Alberta eyaletinde 5 Mayıs’tan bu yana devam eden benzeri görülmemiş orman yangınlarının, yaz mevsimi boyunca devam etme ihtimali üzerinde duruluyor.

Kanada yerel basınının aktardığına göre, Alberta Orman Yangını Bilgi Birimi Müdürü Christie Tucker, 17 Mayıs itibariyle eyaletteki orman alanlarında 91 orman yangınının devam ettiğini ve bunlardan 27’sinin henüz kontrol altına alınamadığını söyledi.

İtfaiyeciler uzun ve meşakkatli bir yangın sezonu için hazırlanırken Tucker şimdiye kadar ABD‘den ve Kanada’danın Alberta eyaleti dışından yaklaşık bin itfaiyecinin söndürme çalışmalarına katıldığını söyledi.

Tucker, gerektiğinde itfaiyecilerin devreye girmesi ve ekiplerin dönüşümlü olarak göreve hazır olmasının sağlanması için daha fazla yardım talebinde bulunulacağını belirtti.

Ancak Alberta Orman Yangını Bilgi Birimi yetkilisi Josee St-Onge çarşamba günü yaptığı açıklamada, yangın sayısının itfaiyeciler için “uzun bir savaş” olacağı anlamına geldiğini söyledi.

St-Onge, “Şu anda arazide gördüğümüz yangın miktarı göz önüne alındığında, hava koşullarında çok fazla nem getiren önemli bir değişiklik olmadığı sürece tüm bu yangınların kontrol altına alınması aylar alacak” dedi ve diğer bölgelerde de yangınlar ortaya çıktıkça, büyük olasılıkla Alberta dışından getirilen bazı ekiplerin kendi bölgelerine dönmesi gerekeceğini ekledi.

Fotoğraf: Reuters

‣ Kanada’da acil durum: Alberta’daki 110 yangında 43 bin hektar orman küle döndü

Bölgede 2 bin 500 itfaiye eri alevlerle savaşıyor

Krizin süresi uzadıkça daha fazla yardıma ihtiyaç duyulacak. Acil durum ekipleri mevcut kaynakları tüketecek ve eyalet, diğer bölgelerden daha fazla mürettebat takviye etmek zorunda kalacak.

St-Onge, “Zorlu bir yaz olacağından ve yardım için başka kaynaklar bulmamız gerekeceğinden hiç şüphe yok. Elbette hava koşullarından medet umuyoruz, ancak bu bizim için yaz boyunca göreceğimiz bir durum olabilir” diye konuştu.

Tucker, çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, son zamanlarda duman yoğunluğundaki artışın, yangınların büyüklüğünü belirlemeyi zorlaştırdığını söyledi. Rüzgarların azalması ve biraz daha serin sıcaklıklar kısa bir sürelik rahatlama sağlasa da, bu hafta sonu sıcak ve kuru havaların geri dönmesi bekleniyor.

Şu anda, Alberta Orman Yangını departmanından bin 600; Kanada Silahlı Kuvvetleri, diğer eyaletler ve ABD’den 900 kişi olmak üzere yaklaşık 2 bin 500 itfaiyeci yangınlarla mücadele ediyor.

Grafik, 17 Mayıs 2023 itibariyle Alberta’da yangınlarda yok olan orman alanını hektar olarak gösteriyor. Grafik: CBC

Tahliye emirleri kaldırıldı

Çarşamba öğle saatleri itibariyle, evlerinden tahliye edilen insanların sayısı 11 bin 990’a ulaştı ancak bazı vatandaşların evlerine dönmesine izin verildi. Değişen hava ve rüzgar koşulları, tahliye emirlerinin kaldırma kararının alınmasındaki kilit faktörlerden biri oldu.

Yetkililer, kırsaldaki beş evin yangınlar nedeniyle tahrip olduğunu ve bölgedeki yangın tehdidinin azalmasına rağmen can güvenliğine ilişkin tehlikelerin devam ettiğini belirtti.

Mürettebat aktif alevlerle savaşmaya devam ederken, yangının tahribata yol açtığı bölgelerde devrilen ağaçlar ve kül çukurları endişeye yol açıyor.

East Prairie Métis yerleşim yerinde bir ağacın devrilmesi nedeniyle bir itfaiyeci ağır yaralandı. Birkaç itfaiyeci daha alevlerle savaşırken yaralandı. Yaralanan tüm itfaiyecilerin tam olarak iyileşme göstereceği tahmin ediliyor.

‘Daha fazla insana ve uçağa ihtiyacımız olacak’

Bölgede görev yapan itfaiyecilerden David Morin, “Daha fazla insana ihtiyacımız olacak, daha fazla uçağa ihtiyacımız olacak. Durumu kontrol altına alana kadar her şeyin daha da fazlasına ihtiyacımız olacak” diyerek yapılan yardım çağrısını yineledi.

Morin, şunları ekledi:

“Hiç bu kadar erken vakitte havanın bu kadar kuru olduğunu görmemiştim, rüzgarlar ise inanılmazdı. Hava bu kadar erkenden bu kadar kuru olduğu için bizi uzun bir yaz bekliyor.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.