Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Kamu çalışanları esnek mesai saatlerine geçti

0

Türkiye‘de son zamanlarda artan koronavirüs vakaları sebebiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın açıkladığı yeni kısıtlamalarla birlikte kamudaki çalışma saatleri de değişti.

Yeni kısıtlamalara göre, bugünden itibaren ikinci bir karara kadar tüm kamu kurum ve kuruluşlarında mesai başlama saati 10.00, mesai bitiş saati ise 16.00 olacak.

Esnek çalışma saatlerinin kamu çalışanları için geçerli olduğu belirtilirken, özel sektör firmalarının da esnek çalışma saatlerine ilişkin kendi kararlarını alabileceği kaydedildi.

Bazı çalışanlar idari izinli sayılacak

Açıklanan yeni kısıtlamalara göre, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan bazı kişiler idari izinli sayılabilecek.

İdari izinli sayılabilecek çalışanlar ise şöyle:

  • Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı (MİT) hariç; gebeliğinin 24. haftasından 32. haftasına kadar olan süreçte hamile çalışanlar,
  • Süt izni kullananlar ile engelli çalışanlar,
  • Sağlık Bakanlığı ile MİT hariç; 60 yaş üzerinde olanlar (yönetici pozisyonunda olanlar hariç),
  • Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanlar.

Bu yöntemlere ilişkin usul ve esasların Cumhurbaşkanlığı, bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşları için üst yönetici, bakanlıklar, bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşları için bakan; taşra teşkilatları ile mahalli idareler, bağlı kurum ve kuruluşları ile mahalli idare birlikleri için ilgisine göre vali veya belediye başkanı, diğer kamu kurum ve kuruluşları için ise üst yönetici tarafından belirleneceği ve bu yetkilerin devredilebileceği belirtildi.

‘Özlük hakları saklı’

Genelge kapsamındaki çalışanların, mali, sosyal hak ve yardımlar ile diğer özlük haklarının saklı olduğu belirtildi:

Söz konusu çalışanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı olup hizmetin yürütülmesi açısından sorumlulukları görev yerinde çalışanlar ile eşittir. Bu çalışanlar amirlerinin izni dışında görev mahallerinden ayrılmayacak ve hizmetine dönecektir.”

İzin kararları yetkili kişilerde

Kamu çalışanlarının bazıları evden çalışırken, bazıları da iş yerlerine gidecek. Bu şekilde temasın en aza indirilmesi hedefleniyor.

Dönüşümlü çalışacak kamu çalışanları vali, belediye başkanları, bakan ve kamu kuruluşlarındaki yetkili kişiler tarafından belirlenecek. Bu kişilerin izinleri hakkındaki karar da yetkili kişilerde olacak.

Öte yandan, ulusal ve uluslararası düzeyde kapalı alanlarda düzenlenecek her türlü toplantı, aktivitenin gerekli güvenlik önlemleriyle birlikte video/tele konferans gibi yöntemlerle yapılmasına özen verileceğini kaydedildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.