GündemManşetSağlıkYaşam

Grip vakalarında önemli seviyede artış görülüyor

0
grip vakaları
Fotoğraf: Camilo Erasso / Zuma Wire - Depo Photos

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte Türkiye’de, Avrupa’da ve ABD’de, solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı hastane başvurularında ciddi bir artış gözlemlendiği bildirildi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güneş Şenol, gribal enfeksiyon belirtileriyle acil servise başvuruların yüzde 50’den fazla arttığını belirtti.

DHA’ya konuşan Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku ise, bu artışın yalnızca acil servislerde değil, yoğun bakım ünitelerinde de gözlemlendiğini, yoğun bakım doluluk oranlarının yüzde 100’lere ulaştığını ifade etti. Bu durum, planlı ameliyatların ertelenmesine neden olabiliyor. Prof. Dr. Utku, mevsimsel viral enfeksiyonların ve pandemi sonrası etkilerin bu artışta önemli rol oynadığına dikkat çekti.

Dünya genelinde grip vakaları artışta

ABD’de ve dünya genelinde de viral solunum yolu hastalıklarının belirgin şekilde arttığı görülüyor. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yayınlanan son rapor, özellikle mevsimsel grip aktivitesinin yükseldiğini ve çoğu bölgede devam eden artış eğiliminde olduğunu gösteriyor.

CDC’nin raporu, grip virüslerinin yanı sıra COVID-19 ve RSV (Respiratory Syncytial Virus) gibi diğer virüslerin de solunum yolu hastalıkları aktivitesine katkıda bulunduğunu belirtiyor. 

Grip vakaları

Fotoğraf: Magalie De Preux / Unsplash

Uzmanlar önlem alınabileceğini söylüyor

Öte yandan uzmanlar, mevsimsel olarak artan viral enfeksiyon riskine karşı korunmak için önlemler alınabileceğini de hatırlatıyor. Diyetisyen Deniz Pirçek, sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayarak herkesin alabileceği önlemleri şöyle sıraladı:

Bol sıvı tüketin: Vücudu nemli tutmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için su, bitki çayları ve taze sıkılmış meyve suları gibi sıvılar bolca tüketilmeli.

Antioksidan alın: Bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini içeren besinlerden (portakal, mandalina, çilek, kivi, brokoli, pancar, kuşburnu vb.) bolca tüketilmeli.

Protein ağırlıklı beslenin: Vücuttaki hücrelerin onarımına yardımcı olan proteinler açısından zengin besinler tercih edilmeli.

Antimikrobiyal beslenin: Antimikrobiyal özelliklere sahip zencefil, sarımsak, soğan gibi gıdaların solunum yolu enfeksiyonlarına karşı savunma mekanizmalarını desteklediği biliniyor.

Probiyotik alın: Bağırsak sağlığını destekleyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren probiyotik içeren besinler tercih edilmeli. (Turşu, yoğurt vb.)

Yeterli dinlenin: İyi bir beslenme programının yanı sıra yeterli dinlenmenin de iyileşme sürecini hızlandırabileceği ifade ediliyor.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.