Doğa MücadelesiManşet

Kadıköy’den İliç’e ekoloji örgütleri tek ses: Siyanürlü ya da siyanürsüz; altın çıkarılmasın

0

Erzincan’a siyanür saçan Çöpler Altın Madeni’ndeki sızıntı sonrası tepkiler devam ediyor. Dün çevre örgütleri İliç’teki ekolojik yıkımı Kadıköy Rıhtım’da protesto etti. 

Anagold Madencilik’in işlettiği Çöpler Altın Madeni’nde 21 Haziran’da boruda yırtık olması nedeniyle çevreye siyanür solüsyon saçılmış, Fırat havzasının da etkileneceği duyurulmuştu. 

Erzincan halkı siyanür soluyor

Olay Jandarma tutanağına 20 m3’lük sızıntı şeklinde yansımış, kamuoyundan büyük tepki gelmişti.

Anagold Madencilik, Erzincan İliç’teki siyanür sızıntısını doğruladı

Şirket olaydan günler sonra açıklama yapmış, Jandarma tutanağında yer alan 20m3 ibaresine rağmen solüsyonda sadece sekiz kilogramlık siyanür olduğunu belirterek miktarın büyük olmadığı vurgulanmıştı. 

İliç’teki siyanür sızıntısıyla ilgili Bakanlık ve şirket yöneticilerine suç duyurusu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olaydan sonra açıklama yaparak şirketin faaliyetlerinin durdurulduğunu açıklamış, Anagold Madencilik’e yalnızca 16 milyon 441 bin Türk lirası idari para cezası kesildiğini bildirmişti. 

‣Altın madeni kapasitesini artırırsa Fırat Nehri ölecek

‘Halkla dalga geçercesine yapılan saha genişletme başvurusu reddedilsin’

Yaşanan ekokırıma ilişkin tepkilerini dün Kadıköy’den yeniden bildiren çevre aktivistleri ve örgütleri “Taleplerimiz en başta şirket tarafından toplumla dalga geçercesine yapılmış saha genişletme başvurusunun reddedilmesi, Çöpler Altın Madeni’nin kapatılması ve ülkemizin her yerinde siyanürlü siyanürsüz altın çıkarılmasının son bulmasıdır” denildi. Ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

“İki yüzlülükte sınır tanımayan şirketler kâr elde etmek için gelecek nesillere çözümü olmayan sorunlar devretmektedir. Orman ve nehirler sermayeye ait değildir”

İliç’teki siyanür sızıntısına tepkiler ve suç duyuruları devam ediyor

“Yaklaşık bir buçuk kilometrekarelik siyanürlü atık su havuzuyla zehirlenen, bir zamanlar insanlara ve doğaya can veren Fırat nehri, bu zalim tavır sürdürülürse artık onyıllarca süre çevreye ölüm ve felaket saçacaktır” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada talepler ise şöyle sıralandı:

“Taleplerimiz, en başta şirket tarafından toplumla dalga geçercesine yapılmış saha genişletme başvurusunun reddedilmesi, Çöpler Altın Madeni’nin kapatılması ve ülkemizin her yerindemasıdır. Görevimiz bu eko yıkımı durdurmak, gelecek nesillere ve bize can sağlayan habitata borcumuzdur!”

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ekoloji Birliği, Kemaliye ve Köyleri Çevre Platformu, Divriği Kültür Derneği, Divriği Yaşam ve Doğa Platformu, Bakırtepe Çevre Platformu, Malatya Çevre Platformu, Munzur Çevre Derneği’ne ek olarak birçok çevre derneği eyleme katıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.