DünyaEnerjiManşet

Japonya depremi: Dünyanın en büyük nükleer santralinden radyoaktif su sızdı

0
Japonya’da Tokyo Elektrik Şirketi‘nin (TEPCO), yakında tekrar faaliyete geçirmeye karar verdiği Niigata eyaletindeki Kashiwazaki-Kariwa Nükleer Enerji Santrali‘nden, 1 Ocak’ta meydana gelen depremin ardından radyoaktif su sızdığını açıkladı.

Açıklamaya göre, santraldeki 7 ve 2 No’lu reaktörlerin üst katlarındaki yakıt havuzlarından gelen su, şiddetli depremler nedeniyle taştı.

Hiçbir hasar veya sızıntıyı doğrulamayan TEPCO’ya göre, dün akşam 18.45 sıralarında 1’den 7’ye kadar olan reaktörlerin yakıt havuzlarını kontrol edildiğinde,  havuzlardan radyoaktif madde içeren suyun döküldüğü tespit edildi. 2 No’lu reaktörden yaklaşık 10 litre, 7 No’lu reaktörden ise yaklaşık 4 litre kontamine su döküldü. TEPCO şu sıralarda radyasyon seviyelerini ölçüyor

İşletmeden men edilmişti

Kashiwazaki-Kariwa Nükleer Enerji Santrali, dünyanın en büyük nükleer santrali.

Ülkenin Nükleer Düzenleme Kurumu (NRA) 2021 yılında TEPCO’yu, nükleer malzemelerin korunamaması ve yetkisiz bir personelin santralin hassas alanlarına erişimini sağlayan yanlış adımlar gibi güvenlik ihlalleri nedeniyle, santrali işletmekten men etmiş; geçen hafta ise güvenlik yönetim sistemindeki gelişmeler gerekçe gösterilerek TEPCO’nun santrale yeni uranyum yakıtı taşımasını ya da reaktörlerine yakıt çubukları yüklemesini engelleyen düzeltici eylem emrini kaldırmıştı.

Japonya’daki dünyanın en büyük nükleer santrali yeniden faaliyete geçiyor

Öte yandan 2011’deki deprem ve tsunaminin ardından harap olan Fukuşima Nükleer Santrali’nde o günden beri biriktirilen nükleer atık suyun Pasifik Okyanusu’na deşarjı da devam ediyor.

Fukuşima’da radyoaktif atık suyun ikinci tahliyesi başladı
‣ Japonya, radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başladı
‣ Fukuşima ‘aklamaları’: Güney Kore lideri ve Japonya Başbakanı deniz ürünü yedi
‣ Fukuşima’nın radyoaktif suyunun deşarjı benzer girişimlere emsal olabilir
Fukuşima’nın radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltılacak, uzmanlar ‘ekokırım olur’ diyor
Fukuşima’nın radyoaktif atık suyu insan DNA’sına zarar verebilir

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.