EkolojiManşetYerel

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Cezaevi arazisi için planları askıya çıkardı: Yeşil alan olacak

0

Buca Cezaevi’nin yıkılmasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘yla İzmir Büyükşehir Belediyesi arasındaki tartışmalar devam ederken, belediye planları askıya çıkardı. Plana göre arazi yeşil alan olarak halkın kullanımına sunulacak.

Buca’da 30 Ekim 2020 depreminin ardından dayanaksız olduğu gerekçesiyle yıkılan cezaevi arazisi bakanlık tarafından “Rezerv Yapı Alanı” olarak ilan edilmişti. Daha sonra bu karara dayanılarak arazinin yüzde 85’inde toplam 70 bin metrekare inşaat yapılmasını sağlayan imar planı yapıldı.

Buna karşı halk ve yereldeki STÖ’ler alanlarda tepkilerini dile getirmiş, İzmir Büyükşehir Belediyesi ise dava açmış; Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmirlilerden destek istemişti.  Belediye’nin açtığı davada İzmir 6’ncı İdare Mahkemesi, 1 Kasım 2023 tarihinde bilirkişi raporu doğrultusunda imar planını iptal etti.

Tunç Soyer’den İzmirlilere destek çağrısı: Buca Cezaevi alanını imara açtırmayalım
Buca Cezaevi alanı için sivil toplum ve Soyer bir arada: İzmir’in ‘sarı öküzünü’ vermeyeceğiz

Kararı sosyal medya hesabından açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili ve CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde kabul edilen ve Buca Cezaevi arazisinin yeşil alan olarak belirleyen imar planı askıya çıktı. Başta Başkanımız Tunç Soyer olmak üzere bu aşamaya gelinmesini sağlayan herkese teşekkürler. Mutlu ve gururluyuz” dedi.

1959’da inşa edilen, Mart 2022’de yıkılan Buca Cezaevi, yıkım sırasında çevreye yaydığı “asbest” nedeniyle tartışma konusu olmuştu. 63 yıl boyunca birçok baskıya ve direnişe tanıklık eden cezaevinde özellikle 12 Eylül sonrasında pek çok sosyalist tutulmuş; bazıları da burada hayatını kaybetmişti.

Cezaevi, Covid-19 pandemisi sırasında da koronavirüse yakalanan tutukluların koşullarıyla ilgili gündeme gelmişti.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.