Dünyaİnsan HaklarıManşet

İsrail, Batı Şeria’daki döviz bürolarını bastı, milyonlarca dolara el koydu

0

Gazze Şeridi‘ni bombalamaya ve binlerce sivilin ölümüne neden olan İsrail, Batı Şeria‘ya yönelik operasyonlarını da sürdürüyor.

Bu kez döviz bürolarının peşine düşen İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria’da döviz ticareti yapan kurumlardan en az  dokuzuna baskın düzenledi. Hamas ve İslami Cihad‘a para aktardığından şüphelenildiği gerekçesiyle 21 Filistinli gözaltına alındı,  ele geçirilen 10 milyon şekele el kondu. Bu, 2.7 milyon dolara denk geliyor.

Haretz gazetesinin aktardığına göre, İsrail polisi, ordusu, iç güvenlik servisi Şin Bet‘in ortak açıklamasında “Hamas’a ait fonlara el koymak için Batı Şeria’da geniş kapsamlı bir operasyon düzenledik. Ramallah, Cenin, El Halil, Tulkarm, Attil ve El Bireh‘den 21 şüpheli yakaladık. Toplamda on milyonlarca şekel tutarında önemli miktarda para, kasalar, belgeler, kayıt sistemleri ve telefonlar bulunarak ele geçirildi” denildi.

Savunma Bakanı döviz bürolarını ‘terör örgütü’ ilan etmeye karar verdi

Savunma Bakanı Yoav Galant da  Batı Şeria’daki döviz bürolarından en az beşini Hamas ve İslami Cihad’a fon aktarma faaliyetleri gerekçesiyle “terör örgütü” ilan etmeye karar verdi.Filistin Yönetimi Para Otoritesi (PMA) ise İsrail ordusunun Batı Şeria’daki bir dizi kentte döviz bürolarına baskın yapmasının, Filistin bankacılık sektörüne olan güveni baltalamayı amaçladığını söyledi.B askına uğrayan şirketlerin kendi kontrol ve denetimine tabi olduğunu duyuran PMA, İsrail’in eyleminin tüm uluslararası normları, yasaları, sözleşmeleri ve anlaşmaları ihlal ettiğini belirtti.

BM’den yeni rapor ve çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ise, Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Batı Şeria‘da, bugün 7 Ekim-20 Kasım tarihlerindeki insani durumu incelediği yeni bir rapor yayımladı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.