İklim KriziManşet

İSKİ’den su tasarrufu çağrısı

0
İstanbul'a su sağlayan en önemli barajlardan biri Alibeyköy (Alibey) - Fotoğraf: Oğuz Yeter/AA

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), kurak geçen kış nedeniyle vatandaşlara suyun tasarruflu kullanılması yönünde çağrıda bulundu.

İSKİ’den yapılan açıklamada, küresel iklim krizi ve buna bağlı yaşanan kuraklığın etkilerini daha fazla hissettirdiği bugünlerde suyun tasarruflu kullanılmasının şart olduğu belirtildi.

‣Trakya’da istanbul’un suyunu karşılayan iki barajın doluluk oranı yüzde 5’in altında 
‣ Meteorolojiden kuraklık alarmı: Marmara ve İç Ege’de kritik seviyede
‣ Ardı ardına sıcaklık rekorları kaydedilirken kışa ne oldu?
Kaynak: İSKİ - 24 Şubat 2023 İstanbul'daki barajların doluluk oranlarını gösterir grafik.

Kaynak: İSKİ – 24 Şubat 2023 İstanbul’daki barajların doluluk oranlarını gösterir grafik.

Türkiye birkaç bölge dışında aşırı kurak bir dönem yaşıyor’

Kuraklığın, suyun tasarruflu ve verimli kullanılmasının önemini her geçen gün artırdığı vurgulanan açıklamada, “Meteoroloji Genel Müdürlüğünün, ocak ayı verilerine göre de Türkiye birkaç bölge dışında aşırı kurak bir dönem yaşıyor. Su arzının devamlılığı için tüm dünyada olduğu gibi İstanbul‘da da kullanım alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekiyor. Su dikkatli kullanıldığında aynı ihtiyaçlar çok daha az sarfiyatla giderilebiliyor” denildi.

‣ Yanlış su yönetimi ve kuraklıkla tamamen kuruyan Marmara Gölü’nde tarım…
‣ Kuraklık: Konya Ovası, obruklardan sonra yarıkların tehditi altında
Alibeyköy Barajı son 10 yılın en düşük seviyesinde: Suların çekildiği kemerde keçiler otluyor 

Gökçe Barajı- Fotoğraf: DHA

’16 milyon İstanbullunun su kullanım alışkanlıklarını değiştirmesi son derece önemli’

İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, gerçekleştirilen tüm bu çalışmalara rağmen İstanbulluların da su tasarrufuna riayet etmesi gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Biz İSKİ olarak İstanbulluların küresel iklim değişikliği ve buna bağlı yaşanan kuraklığın etkilerini hissetmemesi için her türlü adımı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun çizmiş olduğu vizyon doğrultusunda atıyoruz. Ancak, iklim değişikliğinin ve kurak dönemin etkilerini sınırlandırmak için hepimizin el ele vermesi, 16 milyon İstanbullunun su kullanım alışkanlıklarını değiştirmesi son derece önemli. Yarın için şimdi harekete geçmek durumundayız.”

Son derece kurak bir dönemden geçildiğini hatırlatan Başa, “Meteorolojik verilere bakıldığında da bunu rahatlıkla görebiliyoruz. Yağışlı mevsimde olmamıza rağmen istenilen düzeyde bir yağış alamıyoruz. Kuraklık noktasında olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Biz İSKİ olarak baraj dışı kaynaklarımızla İstanbul’u susuz bırakmıyoruz ancak bu durumun sürdürülebilir olması hemşehrilerimizin suyu tasarruflu kullanmasına bağlı” ifadelerini dile getirdi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.