Ekolojiİklim KriziManşet

Gökçe Barajı’nın yüzde 82’si kurudu: Yalova’da 30 günlük su kaldı

0
Fotoğraf: DHA

Yalova‘da içme suyu ihtiyacının karşılandığı Gökçe Barajı‘nın yüzde 82’si, yağış yetersizliği nedeniyle kururken, üç milyon metreküp su kaldı. Yağmur yağmaması durumunda ilde sadece 30 günlük su kalmış olacağı açıklandı.

DHA’nın haberine göre, Termal ilçesinde 1980-1989 yıllarında inşa edilen Gökçe Barajı, 36 milyon metreküp kapasitesiyle Yalovalıların içme suyu ihtiyacını karşılıyor. Baraj, günde ortalama 100 bin metreküp su tüketen kenti besliyor. Yağış yetersizliğiyle barajın yüzde 82’si kururken, yalnızca üç milyon metreküp su kaldı.

‣Yalova’nın suyu her an bitebilir
yalova

Fotoğraf: DHA

Yalova Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı İsmail Demir, yağmur yağmaması halinde kent için 30 günlük su kaldığını belirterek, “Yüzde 18’lik bir doluluk oranımız kaldı. Bu da Yalova’nın 30-35 günlük suyuna tekabül ediyor. Yağmurun yağmaması, suyun azalmasına neden oldu. Önümüzdeki haftadan sonra bir kar yağışı olursa meteorolojinin söylemleri de bu yönde, önümüzdeki haftalar bir kar yağışı olursa sıkıntı yaşamayız. Ancak yağmazsa büyük bir sıkıntı var. Bu konuda vatandaşlarımızın su kullanımına biraz daha dikkat etmelerini öneriyorum” dedi.

2022’de su kaynakları dip seviyeleri gördü

Ülkenin su kaynakları 2022’de dip seviyeleri görmüştü.

Van Gölü derinlerinde bulunan araba lastiğinden pet şişeye her türlü plastikler, 2022’de yağışların azalması ve artan sıcaklar nedeniyle hızlı buharlaşması sebebiyle içindeki sakladıklarını dışarı vurmak zorunda kaldı. Gölde oluşumu binlerce yıl süren ve ‘su altı peribacaları’ olarak nitelendirilen dikitler gün yüzüne çıktı. Van Gölü’nde kuraklık uydu görüntülerine yansıdı, gölün sınırları değişti.

Kuraklığın, artan sıcakların, insan kaynaklı kirliliğin vurduğu tek su kaynağı elbette Van Gölü olmadı. Burdur Gölü’nde alı patlaması görüldü, Arin Gölü yok olmanın eşeğine geldi. İznik Gölü’ndeki bazilika kıyıyla birleşti. Akşehir ve Karataş Gölü meraya dönüştü. Barajlarda da su seviyeleri dibi gördü.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.