İklim KriziManşetYerel

Trakya’da istanbul’un suyunu karşılayan iki barajın doluluk oranı yüzde 5’in altında

0

İstanbul‘un Trakya‘dan su ihtiyacını önemli oranda karşılayan Kazandere ve Pabuçdere ile Istrancalar barajlarındaki doluluk oranları, her geçen gün düşüyor.

Kazandere’nin doluluk oranının yüzde 4,74’e, Pabuçdere’nin yüzde 4,77’ye, Istrancalar’ın ise yüzde 37, 07’ye düştüğü belirlendi. Pabuçdere ve Kazandere barajları, kuruma noktasına geldi.

Meteorolojiden kuraklık alarmı: Marmara ve İç Ege’de kritik seviyede

Ardı ardına sıcaklık rekorları kaydedilirken kışa ne oldu?

Yanlış su yönetimi ve kuraklıkla tamamen kuruyan Marmara Gölü’nde tarım…

Kuraklık: Konya Ovası, obruklardan sonra yarıkların tehditi altında

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) internet sitesindeki verilere göre, Kırklareli‘nin Vize ilçesi sınırlarında bulunan, Trakya’dan İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Kazandere, Pabuçdere ile Istrancalar’da geçen yıl eylülde yüzde 50 olan doluluk oranları, büyük oranda geriledi.

Kuraklık sürüyor

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Halim Orta, son verilere bakıldığında Trakya başta olmak üzere Türkiye’nin çok ciddi bir kuraklığın etkisi altında olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde yağışlar son üç ayda, uzun yıl verilerine göre yüzde 40,6, geçen yıla göre yüzde 31 azalma gösterdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, geçen hafta mevsim normallerinin dışında sıcak bir kışa giriş yapan Türkiye’de, özellikle Marmara ve İç Ege bölgelerinde yaşanan kuraklığın ‘ileri derecede’ olduğunu açıklamıştı.

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajların genel doluluk oranı ise yüzde 31,56 oldu.

Barajların doluluk oranları şöyle:

Ömerli: 35,43
Darlık: 28,39
Elmalı: 29,8
Terkos: 37,73
Alibey: 17,61
Büyükçekmece: 34,48
Sazlıdere: 37,1
Istrancalar: 37,07
Kazandere: 4,74
Pabuçdere: 4,77

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.