EkolojiManşet

Alibeyköy Barajı son 10 yılın en düşük seviyesinde: Suların çekildiği kemerde keçiler otluyor

0
alibeyköy, baraj, doluluk oranı, kuraklık
Fotoğraf: Oğuz Yeter - AA

İklim krizi nedeniyle yoğunluğu gün geçtikçe artan kuraklık, İstanbul‘un suyunu tehdit etmeye devam ediyor. İstanbul‘un barajlarında kalan su, kentin su ihtiyacı üzerindeki tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. İstanbul’un içme suyunu karşılayan barajlardaki toplam doluluk oranı her geçen gün düşerken bugün İSKİ verilerine göre yüzde 31,44 oranında kalmış durumda. Bu oran daha dün 31,5 seviyesindeydi. Alibeyköy Barajı‘nda da İstanbul’daki yağış azlığı nedeniyle su seviyesi son on yılın en düşük doluluk oranına geriledi.

Türkiye genelinde ise derin bir kuraklık hakim. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; Türkiye’nin birçok bölgesinde Eylül, Ekim ve Kasım’da şiddetli bir kuraklık yaşandı. Kasım’da bu kuraklık derinleşti. Aralık’ta ise Türkiye son 52 yılın en sıcak Aralık’ını yaşadı. Birçok baraj dip seviyesini gördü ve mevcut durumda İstanbul‘un suyunu karşılayan barajların doluluk oranları gün geçtikçe düşmeye devam ediyor. Alibeyköy Barajı da bundan nasibini alıyor.

‣Ardı ardına sıcaklık rekorları kaydedilirken kışa ne oldu? 
‣Antalya’yı sağanak, fırtına ve kar vururken İstanbul’un barajları alarm veriyor 
baraj, doluluk oranı, kuraklık

Kaynak: İSKİ

Güzelce Kemeri’nde sular tamamen çekildi

AA’nın aktardığına göre; su seviyesi düşen Alibeyköy Barajı havzasında bulunan Güzelce Kemeri gün yüzüne çıktı. İstanbul’a su sağlayan en önemli barajlardan Alibeyköy (Alibey) Barajı’nda yağış azlığı nedeniyle su seviyesi düştü. Barajın su toplama havzasında bulunan, yüksekliği 29,5, uzunluğu 155 metre olan Mimar Sinan‘ın eseri Güzelce Kemeri‘nin bulunduğu bölümde sular tamamen çekildi. Daha önce baraj sularının alt gözlerini doldurduğu kemerin bulunduğu alanı suların çekilmesiyle otlar bürüdü.

alibeyköy, baraj, doluluk oranı, kuraklık

Alibeyköy – Fotoğraf: Oğuz Yeter – AA

Su kemerinin altında keçilerin otladığı, zaman zaman araçların dolaştığı görüldü. Şehrin barajlarının doluluk oranlarına ilişkin son veri ise şu seviyelere işaret ediyor:

  • Alibeyköy Barajı , yüzde 17,34
  • Büyükçekmece Barajı yüzde 34, 64
  • Darlık Barajı yüzde 28,31
  • Elmalı Barajı yüzde 29,1
  • Istrancalar yüzde 34,9
  • Kazandere yüzde 4,68
  • Ömerli Barajı yüzde 35,25
  • Pabuçdere yüzde 4,68
  • Sazlıdere yüzde 36,82
  • Terkos yüzde 37,58

İstanbul’un barajlarındaki doluluk oranı son 10 yılın aynı ay ve gününe göre en düşük ikinci doluluk oranı olarak kayıtlara geçti. Alibeyköy Barajı’ndaki doluluk oranı ise son 10 yılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi. Toplam 34,14 milyon metreküp kapasiteye sahip Alibeyköy Barajı’nda 5,98 milyon metreküp su kaldı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.