2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİİnsan HaklarıManşet

İsias Otel davasında ara karar çıktı, mahkeme ertelendi

0
İsias otel davası

6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Adıyaman‘da yıkılan İsias Otel davası, 6 Ocak’ta önemli bir aşamaya ulaştı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) sporcu, öğretmen ve tur rehberlerinin de aralarında bulunduğu 72 kişinin yaşamını yitirdiği otele ilişin hazırlanan iddianamede, sanıklar hakkında ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma‘ suçundan iki yıl sekizer aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası isteniyor. Duruşmada mahkeme, 26 Nisan’a ertelendi ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Davada, otelin sahibi Ahmet Bozkurt ve ailesi dahil olmak üzere 11 kişi yargılanıyor. DHA’nın haberine göre Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülen davada, sanıkların ifadeleri alındı. Ahmet Bozkurt, otelin inşası sırasında tüm yasal prosedürlere uyulduğunu ve kaliteli malzemeler kullanıldığını savundu. Ancak, otelde yakınlarını kaybeden aileler ve müştekiler, malzemenin kalitesizliği ve inşaat sırasındaki usulsüzlükler konusunda şikayetlerini dile getirdiler.

İsias otel davası

Fotoğraf: DHA

‘Deprem 7,2 şiddetinde olsaydı otel yıkılmayacaktı’

Ahmet Bozkurt, savunmasında şu ifadeleri kullandı:

“Tek tip demir kullanıldı denilmesini kabul etmiyorum. 18’lik, 22’lik, 12’lik ve 8’lik demirlerim var. En ince demirlerim de 8’lik demir. Hep kum üzerinde duruldu. Bütün yapılarda, imar kanunlarına göre tavan tabyalarında aspolen kullanılıyor. Bu malzeme çok hafif, dolayısıyla herhangi bir darbede de o aşağı düştüğü zaman yaranmaya sebebiyet vermemesi için hafif bir malzemedir. Tavanlarda da kullanılır. Bizim kolonlarımız ortada benim kolon ve kirişlerimden örnekler, numuneler alınmış. Bugünün değerlerini bile karşılayacak düzeyde ben belgelerle konuşuyorum. Dolayısıyla bana ve evlatlarıma atılan suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum.”

Ahmet Bozkurt, şöyle devam etti: “Ben işimi düzgün yaptım. Eğer 7.2 şiddetinde deprem olmasaydı binam yıkılmayacaktı. Binam şu anki yönetmeliklerde 7.2 şiddetine dayanacak düzeyde. Eğer deprem 7.7 yerine 7.2 şiddetinde olsaydı binam yıkılmayacaktı. Daha önce bölgede olan 7.2 şiddetinde bir depremde benim binamda sıva bile çatlamamıştı. Ben otelimde nasıl malzeme kullandığımı biliyorum. Benim mühendislerim binayı en sağlam şekilde yapmışlardır. Eğer bir tek İsias yıkılmış olsaydı, enkazın başına gider, hayatımı sonlandırırdım.”

Depremde yıkılan İsias Otel davası başladı: 72 kişi hayatını kaybetmişti
İsias Otel davası sürüyor: ‘Bu bina 72 cana sebep olan bir suç aleti’
Deprem sonrası tutuklanan müteahhitlerin sayısı 133’e çıktı

Mahkeme süreci, yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşti. İlk duruşmada, sanıklar SEGBİS üzerinden katılırken, bu durum yakınlarını kaybeden aileler tarafından sert tepkiyle karşılandı. Ayrıca, Kuzey Kıbrıs’tan gelen ailelere, bakanlar ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu yüz kişilik bir grup eşlik etti.

Duruşmanın üçüncü gününde, İsias’ta görev yapan tanıkların ifadeleri alındı ve müştekilerin avukatları, bir sonraki duruşmada sanıkların mahkeme salonuna getirilmesini talep etti. Otelde yakınlarını kaybeden aileler, sanıkların mahkemeye getirilmemesine büyük öfke ve üzüntüyle tepki gösterdiler.

‘Adalete olan güvenimiz devam edecek’

Adıyaman’da, 6 Şubat’taki depremlerde yıkılan ve 72 kişiye mezar olan İsias Otel’e ilişkin 5’i tutuklu 11 sanığın yargılandığı dava duruşmasının 4’üncü gününde verilen ara karar sonrası mahkeme çıkışında konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Turizm Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, “Ara karar az önce okundu. 26 Nisan tarihine sabah saat 10’a ertelendi. Dolayısıyla yine aynı şekilde birlik ve beraberlik içerisinde şampiyon meleklere vermiş olduğumuz sözümüz devam edecek. Adalete olan güvenimiz devam edecek” dedi.

Tutuklu sanıklardan Ahmet Bozkurt, Fatih Bozkurt, Efe Bozkurt, Erdem Yıldız ve Halil Bağcı’nın tutukluluğunun devamına, tutuksuz yargılanan sanıkların ise tutuksuzluk halinin adli kontrol ile devamına, sanıkların mahkemeye getirilmesi talebinin reddine karar verildi.

Mahkeme heyeti ayrıca, mobese kayıtlarının istenmesine, kamu görevlilerinin dosyasının akıbetinin savcılığa sorulmasına, farklı cezaevine gönderilmemelerine yer olmadığına ve tanıklardan Mustafa Murat Ahmet Kuştepe’nin zorla duruşmaya getirilmesine karar verdi.

Duruşma, 26 Nisan 2024’e ertelendi.

You may also like

Comments

Comments are closed.