2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriManşetVideo

Hatay’da bir yıldır bitmeyen çile: Moloz döküm sahaları kenti kanser gibi sardı

0

Video haber: Hakan TOSUN
*

Hatay depreminin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen çözülmeyen sorunlar Hataylıları bir çıkmaza doğru sürüklüyor. Tüm uyarılara rağmen depremin yarattığı enkazları kaldırma işlemlerinin sağlıksız bir şekilde yapılmasından ders çıkarmayan yetkililer molozların döküldüğü alanları da iyi seçemiyor.

Depremin ilk aylarında bir elin parmakları kadar olan moloz döküm sahaları şimdi neredeyse her mahallede bir tane olmak üzere şehrin tamamına yayılmış vaziyette.

Yerleşim yerlerine çok yakın olan moloz döküm sahaları döküm esnasında çıkan tozdan bölgede yaşayanların olumsuz şekilde etkilenmesine neden oluyor. Akciğer kanserine sebep olan asbest kimyasal maddesi zaman içinde akciğerlere yapışarak kanser olunmasına sebep oluyor.

Molozlar sulak alanlar, zeytinlikler gibi tarım alanlarının üzerine boşaltılıyor. Bölge halkının geçim kaynağı olan zeytinliklere zarar vermesiyle birlikte doğal yerleşim alanlarının bozulmasına ve zaman içinde yok olmasına sebep oluyor.

Bölgede incelemelerde bulunan İklim Adaleti Koalisyonu (İAK) üyeleri bir kanser hücresi gibi şehrin birçok noktasına yayılan moloz döküm sahalarına karşı önlem alınması gerektiğini, aksi takdirde çözümsüz bir noktaya doğru gidildiğini söylüyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.