İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, uranyumu çarşamba gününden itibaren yüzde 60 zenginleştirecekleri konusunda Uluslararası Atom Enerjisi’ni bilgilendirdiğini açıkladı.
İran Devlet Televizyonu Press TV’nin haberine göre aynı zamanda nükleer müzakereci olan Arakçi, geçtiğimiz pazar günü İsrail’in sabotajına uğradığı iddia edilen Natanz Nükleer Tesisi’nde 1.000 yeni santrifüj zincirinin devreye sokulacağını belirtti.
Tahran yönetimi daha önce de cumartesi günü Natanz’da 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmaya aykırı biçimde uranyum zenginleştirmeye başladığını açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani‘nin talimatıyla önceki santrifüjlere kıyasla 10 kat daha fazla uranyum üretecek 164 adet IR6 santrifüj zincirinin devreye sokulduğu belirtilmişti.
İran: Bu bir terör saldırısı
Ancak bu açıklamanın ardından Natanz Nükleer Tesisi’nde şaibeli bir olay yaşandı. Tesisin elektrik dağıtım hattında 11 Nisan Pazar günü bir kesinti yaşandı. İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kamalvandi 11 Nisan Pazar günü yaşanan kesintiyi bir “kaza” olarak niteledi, kazanın can kaybına veya kontaminasyona yol açmadığını söyledi.
Ancak daha sonra açıklama yapan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, yaşanan olayın bir kaza değil “terör saldırısı” olduğunu söyledi.İsrail’i sorumlu tutan yönetim intikamının alınacağını belirtti.
Netanyahu Tahran’ı hedef gösterdi
İsrail basını da kesintinin İsrail’in siber saldırısı olduğunu ileri sürdü ancak yetkililerden saldırının sorumluluğunu üstlenen bir açıklama gelmedi.
Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, olayın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada “Ben asla İran’ın bu silahlarla İsrail’de soykırım yapma hedefini gerçekleştirmesine izin vermeyeceğim” sözleriyle Tahran’ı hedef gösterdi.
İlk kez yaşanmıyor
Natanz Nükleer Tesisi’nde daha önce de Temmuz 2020’de yangın çıkmıştı. nukleersiz.org Koordinatörü Pınar Demircan da Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada bu patlamaların tesadüf olmayacağına işaret etmişti.
Nükleer tesislerin gerek diğer ülkeler gerekse ülke içerisindeki gruplar tarafından tehdit amaçlı kullanılabileceğini belirten Demircan, “Bu şekilde güç sahibi olmakla özdeşleştirilen nükleer tesis sahipliğinin esas olarak güçsüzlüğün ve aczin göstergesi olduğu iyi görülmelidir” yorumunu yapmıştı.
Nitekim, İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade‘nin öldürülmesinden bir gün sonra, 28 Kasım’da yapılan açıklamada, bunun İsrail tarafından gerçekleştirilen sabotaj olduğu açıklanmıştı.