DünyaEnerjiManşet

İran, yüzde 60 oranında zenginleştirilen uranyum miktarını 6,5 kilograma çıkardı

0

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, başkent Tahran’da düzenlediği basın toplantısında İran Atom Enerjisi Kurumu’nun uranyum zenginleştirme çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Rebii, ABD yaptırımlarına karşılık olarak İran Meclisi’nde alınan uranyumu yüzde 60 zenginleştirme kararına işaret ederek, hükümetin belirlenen tarihten çok kısa bir sürede uranyumu yüzde 60 zenginleştirmeyi başardıklarını belirtti.

6,5 kilograma ulaştı

AAnın paylaştığı bilgilere göre Rebii, şu ana kadar yüzde 60 oranında zenginleştirilen uranyum miktarının yaklaşık 6,5 kilograma, yüzde 20 oranında zenginleştirilen uranyum miktarının ise 108 kilograma ulaştığını aktardı.

Rebii, söz konusu zenginleştirme çalışmalarının İran Meclisinin öngördüğü süreden çok daha hızlı gerçekleştirildiğini aktardı.

Fotoğraf: AA

Neler yaşandı?

İran ile ABD, Birleşik Krallık, Rusya, Fransa, Çin, AB ve Almanya‘nın taraf olduğu anlaşma, İran’ın nükleer silah üretme kapasitesine sahip olmasını engellemek üzere uranyum zenginleştirme oranının düşük tutulmasını, karşılığında İran’a yönelik nükleer programı nedeniyle yürürlüğe sokulan ekonomik ve mali yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu.

ABD’de eski Başkan Donald Trump yönetimi 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş, anlaşmaya taraf olan Avrupa ülkeleri ise anlaşmaya desteklerinin süreceğini açıklamıştı.

Ancak Avrupa ülkelerinin İran’a yönelik yaptırımları kaldırmaması üzerine Tahran yönetimi 2019 Temmuz ayında anlaşmanın öngördüğü zenginleştirme oranını aşarak yüzde 4,5’e yükseltmişti. Nükleer silah üretimi için, uranyum zenginleştirme oranının yüzde 90 seviyelerinde olması gerekiyor.

Çalışmalar hızlandı

İran, ülkenin önde gelen nükleer bilimcilerinden Muhsin Fahrizade‘nin 27 Kasım 2020’de suikast sonucu öldürülmesinin hemen ardından nükleer çalışmalarını hızlandırmıştı.

Mecliste kabul edilen “Yaptırımların Kaldırılması ve İran Ulusunun Çıkarlarının Korunması İçin Stratejik Eylem Planı” yasası İran Atom Enerjisi Kurumuna uranyumu en az yüzde 20 oranında zenginleştirme yetkisi verdi.

Natanz Nükleer Tesisi’nin elektrik dağıtım hattında 11 Nisan Pazar günü bir kesinti yaşandı.  İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, yaşanan olayın bir kaza değil “terör saldırısı” olduğunu söyledi.İsrail’i sorumlu tutan yönetim intikamının alınacağını belirtti.

Yüzde 60 zenginleştirme hamlesi

Bu gelişmenin ardından açıklama yapan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi,  İsrail’in sabotajına uğradığı iddia edilen Natanz Nükleer Tesisi’nde 1.000 yeni santrifüj zincirinin devreye sokulacağını belirtti.

 Arakçi, uranyumu yüzde 60 zenginleştirecekleri konusunda Uluslararası Atom Enerjisi’ni bilgilendirdiğini açıkladı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.