DünyaEnerjiManşet

İran: Natanz Nükleer Tesisi’nde terör saldırısı meydana geldi

0

İran yetkilileri İsfahan kentinde yer alan Natanz Nükleer Tesisi‘ndeki elektrik dağıtım hattında meydana gelen kesintinin “terör eylemi” olduğunu açıkladı.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, daha önce kaza olarak açıklanan olayın “terör saldırısı” olduğunu duyururken, bu sabotaja karşı uluslararası camianın harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

İlk açıklama ‘kaza’ olduğuydu

Olayın ardından ilk etapta açıklama yapan İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kamalvandi 11 Nisan Pazar günü yaşanan kesintiyi bir “kaza” olarak nitelemiş, kazanın can kaybına veya kontaminasyona yol açmadığını kaydetmişti.

Kamalvandi, olayla ilgili inceleme başlatıldığını duyurmuştu.

Uranyum zenginleştirme hamlesi

Söz konusu olay, Tahran yönetiminin cumartesi günü Natanz’da 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmaya aykırı biçimde uranyum zenginleştirmeye başladığını açıklamasının ardından yaşandı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani‘nin talimatıyla önceki santrifüjlere kıyasla 10 kat daha fazla uranyum üretecek 164 adet IR6 santrifüj zinciri devreye sokulmuştu.

Salihi’den açıklama

İran’ın resmi ajansı IRNA‘da da yer alan habere göre, Ali Ekber Salihi, söz konusu eylemin İran ve Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) nükleer anlaşmadaki taahhütlerine dönmesi için sürdürülen müzakereleri hedef aldığını belirtti:

Bu terör hareketinin faillerinin hedeflerini hayal kırıklığına uğratmak için İran, bir yandan ciddi bir şekilde nükleer teknolojisini geliştirmeye devam edecek, diğer yandan da baskıcı yaptırımları kaldırmak için çabalayacak.”

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmişti Anlaşmanın tekrar yürürlüğe girmesi için diplomatik çabalar sürüyor.

Fotoğraf: AA

‘İsrail’in siber saldırısı’

İsrail Basını da, Natanz Nükleer Tesisi’nde gerçekleşen olayın İsrail’in siber saldırısı olduğunu ileri sürdü.

İsrailli bir gazeteci olan Amichai Stein, Twitter hesabından yayımladığı konuyla ilgili mesajında, meydana gelen olayın İsrail’in gerçekleştirdiği bir siber saldırı olduğunu ifade etti.

İsrail yetkililerinden açıklama yok

İsrail devlet radyosu Kan da istihbarat kaynaklarına atıf yaparak, İsrail’in dış istihbarat servisi olan Mossad tarafından bir siber saldırı gerçekleştirildiğini açıkladı.

Meydana gelen olayla ilgili İsrail’den resmi bir açıklama henüz gelmedi.

İlk kez yaşanmıyor

Natanz Nükleer Tesisi’nde daha önce de Temmuz 2020’de yangın çıkmıştı. nukleersiz.org Koordinatörü Pınar Demircan da Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada bu patlamaların tesadüf olmayacağına işaret etmişti.

Nükleer tesislerin gerek diğer ülkeler gerekse ülke içerisindeki gruplar tarafından tehdit amaçlı kullanılabileceğini belirten Demircan, “Bu şekilde  güç sahibi olmakla özdeşleştirilen nükleer tesis sahipliğinin esas olarak güçsüzlüğün ve aczin göstergesi olduğu iyi görülmelidir” yorumunu yapmıştı.

Nitekim, İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade‘nin öldürülmesinden bir gün sonra, 28 Kasım’da yapılan açıklamada, bunun İsrail tarafından gerçekleştirilen sabotaj olduğu açıklanmıştı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.