Dünya

İran nükleer tesisleri ziyaretçilere açacak

0

İran, 16. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi’ne katılacak heyetlerin istemeleri halinde nükleer tesisleri gezebileceklerini bildirdi.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’nın haberine göre, Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, zirveye katılan ülke temsilcilerinin nükleer tesisleri gezebilmeleri için Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın gerekli izni verdiğini söyledi.

Salihi, konukların istemeleri halinde petrokimya ve otomotiv üretim tesisleri başta olmak üzere diğer önemli sanayi ve bilim merkezlerinde incelemelerde bulunabileceklerini kaydetti.

Konuklara sunulan öneriler arasında İsfahan ve Şiraz gibi kentlerin ziyareti olduğunu da belirten Salihi, talebe göre hareket edileceğini belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki mun’un, İsfahan’a gideceği ve buradaki Natanz tesislerini gezeceği belirtilmişti.

16. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi, yarın dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in açılış konuşmasıyla başlayacak.

Bağlantısızlar Hareketi’ne üye ve gözlemci 135 ülkenin davet edildiği zirvede yaklaşık 40 ülkenin devlet ya da hükümet başkanları, diğerlerinin de dışişleri bakanı ve özel elçi düzeyinde temsil edileceği belirtildi.

İki gün sürecek zirvede, bölgesel ve uluslararası gündeme ilişkin konularda istişarelerde bulunulacak ve sonuç bildirisi yayımlanacak.

Sonuç bildirisinde, Filistin sorunu, Suriye’deki durum, İsrail’in elindeki nükleer silahların oluşturduğu tehdit, dünyanın terör ve nükleer silahlardan arındırılması gibi konuların öncelikli olarak yer alması bekleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.