İklim KriziManşet

Irak’ta iklim kriziyle mücadelede mangrov ormanları yetiştiriliyor

0

Irak hükümeti, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın neden olduğu olası kuraklıkla mücadele etmek için Basra kentinde mangrov ormanları oluşturma projesine başladı. Yaz aylarında sıcaklıkların 50 dereceyi aştığı bölgede, mangrov ağaçları dikilerek hem hassas türden bitkilerin korunması hem de iklim değişikliğiyle mücadele amaçlanıyor.

Basra Üniversitesi Araştırma Enstitüsü Üyesi Dr. Cihad Mecid, AA muhabirine yaptığı açıklamada Basra’da yaşanan iklim değişikliğine dikkat çekerken, yüksek sıcaklık ve suyun azalmasının olumsuz etkilerine karşı mangrov dikiminin önemini vurguladı.

Mecid, “Dünya genelinde ve Basra özelinde iklim değişikliği yaşanıyor. Basra’da yeşil alan kıtlığının yanı sıra petrol rafinerilerinden çıkan buhar, sıcak havaya ve suyun azalmasına neden oluyor” diyerek, yaşanan olumsuz şartlara karşı alternatif çözümler üretmek istediklerini belirtti.

Dr. Mecid, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüksek sıcaklığa ve nemli ortamlara karşı dayanaklı olan mangrov ağaçlarının dikimine ilk olarak 2018 yılında başladık. Basra’daki Hor ez-Zubayr Kanalı‘na mangrov fideleri dikmeye devam ediyoruz. Buradaki suyun tuz oranı yaklaşık yüzde 43. Mangrovun olumlu özelliklerinin yanı sıra boyu yaklaşık 7 metreye ulaşabiliyor. Bu da güzel bir yeşil alan oluşturuyor. Dolayısıyla aynı zamanda çevre turizmi kapsamında gelir de elde edilebilecek.”

Mangrov ağacı

Mangrov ağaçları, tuzlu suda yetişebilen ve karbondioksit gibi kirletici maddeleri emme özelliğine sahip tropikal bitkiler olarak hem doğal bir filtre görevi görüyor, hem de karbon depolayarak küresel ısınmayla mücadelede önemli bir role sahip​​.

Basra Valiliğine bağlı Mangrov Ormanı Yetiştirme Dairesi başkanı Dr. Eymen Rubayi, mangrov ağaçlarının ekonomik ve çevresel avantajlarını anlatırken, yıllık olarak 500 bin ila 1 milyon arası mangrov ağacı dikme planlarından bahsetti.

Rubayi, “Tropikal bitkilerden olan mangrov ağaçları tuzlu suda yetişiyor ve karbondioksit gibi kirletici maddeleri emme özelliği bulunuyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı dirençli bir ağaç türü olduğu için mangrov dikimine önem veriyoruz” diyerek açıkladı.

Mangrov ağaçlandırma çalışmalarının, yerel halk için yeni gelir kaynakları oluşturabileceği ve bölgedeki çevre turizmini canlandırabileceği belirtiliyor. Ayrıca, bu çalışmaların yerli ve göçmen kuşlar için barınak oluşturarak biyoçeşitliliği destekleyeceği vurgulanıyor.

Halen 100 bin kilometrekare alana mangrov ağacı dikeceklerini bildiren Rubayi, bu tür bitkilerin fazla suya da ihtiyaç duymayacağını kaydetti. Rubayi, “Mangrov ağaçları Irak’ta tarım alanında devrim yaratabilecek. Yıllık olarak 500 bin ila 1 milyon ağaç dikeceğiz” dedi.

Mangrov ağacı nedir, neden faydalı?

Mangrov ağaçları, tropikal ve subtropikal bölgelerin kıyı şeritlerinde yetişen, tuzlu su koşullarına uyum sağlayabilen benzersiz ağaç ve çalı türleri olarak tanımlanıyor. Yaklaşık 70 farklı mangrov türü bulunuyor ve bu türler, özellikle deniz seviyesinin hemen üstündeki sığ, tuzlu su alanlarında gelişiyor. Mangrov ekosistemleri, deniz ve kara arasında doğal bir geçiş bölgesi oluşturarak, birçok hayvan ve bitki türü için yaşam alanı sağlıyor.

Mangrovlar, atmosferdeki karbondioksiti etkili bir şekilde tutar ve karbon depolar. Bu özellikleriyle, küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadelede hayati bir rol oynar. Mangrov ormanlarının toprakları, diğer orman tiplerine göre daha fazla karbon depolama kapasitesine sahip ve bu sayede mangrovlar, “mavi karbon” deposu olarak adlandırılıyor.

Küresel ısınma önemli, ama başka çok önemli çevre sorunlarımız da var!
Bir trilyon ağaç dikme ilhamı veren ekolojist, ‘ağaç dikmeyi bırakın’ dedi
Altyapı olarak ekosistemler: İklim direncine yönelik yeni bir yol

Mangrov ağaçlarının yoğun ve iç içe geçmiş kök sistemleri, erozyonu önlemede, kıyı şeridini güçlendirmede ve deniz seviyesi yükselmesi, fırtına dalgalanmaları gibi doğal afetler sırasında doğal bir bariyer görevi görüyor. Bu özellikleriyle bereketli mangrov ormanları, özellikle kasırga ve tropikal fırtınaların sıkça yaşandığı bölgelerde hayati öneme sahip​​.

Mangrov ekosistemleri, aynı zamanda çok sayıda deniz canlısı, kuş türü ve diğer vahşi yaşam için önemli bir yaşam alanı oluşturarak biyoçeşitliliği koruma ve deniz kaynaklarının sürdürülebilirliğini destekleme açısından da önemli canlılar olarak kabul ediliyor. Balıklar, kabuklular ve çeşitli sucul organizmalar mangrov kökleri arasında korunaklı bir sığınak ve üreme alanı buluyor ve bu da su canlıların yaşam alanları için oldukça önemli.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.