Kültür-SanatManşet

‘İnci Küpeli Kız’a kendini yapıştıran aktivistlere hapis cezası

0

İklim krizine karşı dikkat çekmek için dünyaca ünlü sanat eserlerinin de eyleme dahil edildiği çorbalı/uhulu protestolardan birinde yer alan iki eylemciye hapis cezası verildi.

Aktivistler Johannes Vermeer‘in dünyaca ünlü başyapıtı ‘İnci Küpeli Kız’a kendilerini kapıştırmıştı. Belçikalı bir aktivist kafasını yapıştırmıştı. Bir aktivist de tablonun üzerindeki panele elini yapıştırdıktan sonra Belçikalı aktivistin üzerine domates çorbası dökmüştü. Bir aktivist de bu anları kayıt altına almıştı. Lahey polisi üç eylemciyi de tutuklamıştı.

Eylemler fosil yakıtlara karşı kampanya yürüten Just Stop Oil‘in aktivistleri tarafından gerçekleştirildi. Grup daha önce de Londra’daki Ulusal Galeri‘de Vincent van Gogh’un Ayçiçekleri tablosu üzerine domates çorbası fırlatarak gündeme gelmişti.

Hollanda’nın Lahey kentindeki  Mauritshuis Müzesi’nde sergilenen İnci Küpeli Kız tablosuna kendilerini yapıştıran eylemciler, Hollanda mahkemesi tarafından hapisle cezalandırıldı.

Savcılar her iki eylemciye de dört ay hapis cezası vermek istemişti fakat mahkeme ceza süresini iki aya indirdi ve cezanın bir ayı ertelendi. Videoyu kayda alan eylemcinin de bugün hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Eylemcilerden biri savunmasında “Benim kendi fikrimdi. Kimse beni buna zorlamadı. Bütün sorumluluğunu alıyorum. Kimsenin bundan hoşlanmadığını anlıyorum ama bence daha fazla doğal afet olduğunda bundan daha fazla insan hoşlanmayacak” dedi.

Protestocular tabloyu yok etme teşebbüsünde bulunmak ve esere şiddet uygulamakla suçlandı.

Just Stop Oil Belçika tarafından yapılan açıklamada ise “Dünyadaki toplu katliamlara şiddetle karşı çıkan iklim aktivistlerinin kınanması ironik değil mi?” sorusu yöneltildi.

Müzeden yapılan açıklamada, camın arkasında kalan eserin restoratörleri tarafından incelendiği ve hasar görmediği belirtilmişti.

Müze sözcüsü René Timmermans verdiği demeçte, müzenin bu tür olaylara olabildiğince iyi hazırlandığını ve daha önce hangi ekstra önlemleri alabilecekleri konusunda çok sayıda istişare yaptıklarını söylemişti.

Just Stop Oil ve aktivist grupları sık sık protestolarla iklim krizinin aciliyetine dikkat çekmeye çalışıyor.

Daha önce de Britanya Kralı III. Charles‘ın Londra Madame Tussauds Müzesi’ndeki balmumu heykelinin suratına çikolatalı pasta fırlatılmış, tı.

17 Ekim’de aynı grup, iklim eylemlerini durdurmak üzere geçirilmek istenen yeni bir yasa tasarısını protesto etmek için spor araba markası Aston Martin‘in Londra merkezindeki showroomunun girişine turuncu boya püskürtmüştü.

Almanya merkezli iklim aktivisti grup Letzte GenerationPotsdam’da sergilenen Monet’nin Les Meules eserine patates püresi fırlatarak eylem yapmıştı.

Önceki günlerde yine Hollanda‘da yayımlanan bir tartışma programı Jinek‘te aktivisti grupların yeni protesto yöntemlerinin tartışılırken iklim aktivisti Jelle de Graaf, iklim krizinin aciliyetini yeterince anlaşılmamasını protesto ederek kendini tartışma masasına yapıştırmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.