Türk sinemasının ekol aktörlerinden Kadir İnanır, İmralı görüşmeleri ile yeni bir barış sürecine giren Kürt sorunu üzerine kendi düşüncelerini Radikal Gazetesi’nden Ezgi Başaran’a anlattı. Ezber bozan sözleri ile bu sorun ile şimdi değil 30 yıl öncesinden beri ilgilendiğini belirten İnanır, Abdullah Öcalan’ın ismi daha ortada yokken kendisinin oynadığı “İsyan” filmindeki Apo karakteri ile Öcalan’nın aynı kişi olduklarını, benzer süreçlerden geçerek sömürülen insanlarına önderlik ettiklerini söyledi.
Başaran’ın, “Abdullah Öcalan size göre kimdir?” sorusuna, “Öcalan bana göre bir Apo. Benim ‘İsyan’ filmimdeki Apo” şeklinde yanıt veren Kadir İnanır, “Film şöyledir: Feodal yapı içerisinde ağanın baskısıyla kaçakçılığa sürüklenen bölge halkını “Ben kaçakçılığa gitmiyorum” diyerek isyana teşvik eden ve özgürlüğe kavuşturmak için dağlara çıkaran adamı anlatır. Bu filmi çektiğimde Öcalan henüz ortada yoktu. Ama film hâlâ yasaklı. Çünkü filmdeki adım Apo…” diye devam etti.
“Katırcılar” filminde de doğuda yaşayan insanların mecbur bırakıldığı kaçakçılık sorununa el attıklarını vurgulayan İnanır, “1986’da ‘Katırcılar’ diye de bir film çekmiştim. Bana kalırsa sinematografimin en güçlü filmidir. Hatasızdır, özgündür. Orada neyi anlatıyorduk? Uludere’de katledilen o kaçakçıların hikâyesini… ‘Katırcılar’ filmini yasaklamamışlardı, meğer sonra filmde anlattığım insanların üstlerine bomba atacaklarmış. Yazıklar olsun. 1986 nere, 2012 nere… Bazen hiçbir şey değişmiyor, sadece ben, yani insanlar eskiyor gibi geliyor.” şeklinde konuştu.
Ezgi Başaran’ın sorularına içtenlikle yanıt veren Kadir İnanır, Kürt sorununda geçen onca yıla karşın bir mesafe alınamamış olmasına karşın mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmemek gerektiğini, “Benim yapımda vazgeçmek, hayata küsmek, umutsuzluk yoktur. Ama mücadeleciyim, umudumu koruyorum diye bazı gerçekleri görmeyeceğim, gördüğümü söylemeyeceğim anlamına gelmez.” sözleri ile aktardı.
Kürtler ayrı, PKK ayrı gibi ayrıma gitmenin de anlamsız olduğunu vurgulayan İnanır,”PKK nedir? Bir Kürt partisidir. PKK kimlerden oluşur? Kürtlerden. O Kürtler neden bizim kardeşimiz değil? Ne zamandan beri kardeşimiz değil? Niye o dağa çıkmışlar? Bu sınıflandırmalar da siyasi. Ben siyasetçi değil sanatçıyım. Daha da önemlisiyim, sadece insanım. Şunu da unutmayalım: Bugün ne PKK ne Öcalan ne BDP ne de Kürt halkı Türkiye’den ayrılma gibi bir hayalin peşinde. Bunu istemiyorlar ve istemediklerini de söylediler. O yüzden yalandan yere politikalar üretip gerginlikler yaratmayalım. Barış sürecinden kim dönerse, çok canı yanar. Çünkü halkın heyecanını ve desteğini boşa çıkarmış olur. İşte o zaman bu cennet ülke, olur sana cehennem.” sözleriyle barış sürecinden geriye dönülmemesi gerektiğini belirtti.
(Radikal)