İLEF Evrim Alataş Ödülü Yıldırım Türker’in

Yıldırım Türker

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) Vakfı tarafından, bu yıl bahar döneminde ilk kez verilecek olan Evrim Alataş Ödülü’ne Radikal Gazetesi’nden Yıldırım Türker uygun görüldü.

Ödül töreni 11 Nisan 2011 günü, saat 14:00’da fakültenin M. T. Ö. Salonu’nda düzenlenecek. Fakültede verilen ve üniversitenin bütün öğrencilerine açık olan Ayrımcılığa Karşı Dersler’in eğitim içeriğinin bir parçası olarak tasarlanan Evrim Alataş Ödülü sahibi; gazete yazarları ve araştırmacı gazeteciler arasından seçildi.

İlef Evrim Alataş Ödülü, Ayrımcılığa Karşı Dersler’i alan öğrenciler tarafından “ayrımcılık okur-yazarlığı”yla, her yıl, ayrımcılık konusunda duyarlı, sıradanlaşıp doğallaşan ve görünmezleşen ayrımcılığı görünür kılan, bu konuda yeni ve farklı bakış açıları geliştiren, ayrımcılık karşıtı bir dil ve toplum tahayyülünün oluşmasına katkıda bulunan medya mensuplarına veriliyor.

Ayrımcılığa Karşı Dersler’in tamamlayıcı parçası olarak düşünülen bu ödül; “İlef eleştireldir” cümlesine “İlef ayrımcılığa karşıdır” cümlesini de eklemeyi ve eleştirelliğe hakkını vermeyi hedeflemektedir. Medyayı ne topyekun bir kirlenme alanı; ne de bir tarafsızlık alanı olarak gören, bu iki bakışın da içine yerleştiği sinik, popülist ve atıl düşünsel iklime karşı duran medya çalışanlarıyla, İlef öğrencilerini buluşturmak amacıyla verilen İlef Evrim Alataş Ödülü’ne sahip olacak medya mensubu, ödülü almak ve Ayrımcılığa Karşı Dersler’in son dersini vermek üzere, her yıl, İlef’e davet edilecek.

Evrim Alataş

Evrim Alataş kimdir?

1976 yılında Malatya’nın Akçadağ ilçesinin Gölpınar köyünde Kürt ve Alevi olan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokula doğduğu köyde devam ettikten sonra eğitimini İstanbul’da sürdürdü. 1994 yılında gazeteciliğe başladı. Sırasıyla Yeni Politika, Demokrasi, Özgür Bakış, Ülkede Özgür Gündem gibi gazetelerde muhabir ve sonrasında da editör olarak görev aldı. Ardından Evrensel Gazetesi, Birgün ve Özgür Politika’da aralıklarla köşe yazarlığı yaptı. Esmer Dergisi, Birikim, Amargi, Siyahi ve Tiroj başta olmak üzere bir çok dergide makaleleri yayınlanan Alataş, Radikal Gazetesi’nin “Radikal İki” adlı pazar ekinde ve en son Taraf Gazetesi’nde “Kürtler Vadisi” isimli köşesinde yazılar yazdı. Türkiye’nin temel meselesi olan Kürt meselesi ve Kürt halkının sorunlarıyla yakından ilgilendi.

“Mayoz Bölünme Hikayeleri” adlı kitabı 2003 yılında Aram Yayınları tarafından yayımlandı.

Sinema yönetmeni Miraz Bezar’la birlikte, Diyarbakır üzerinden Kürt dünyasını ve savaş mağduru çocukları konu edinen bir hikâye oluşturdu. “Min Dît” (Ben Gördüm) adıyla uzun metrajlı çekilen filmin galası 2009 baharında Diyarbakır’da yapıldı. 46. Altın Portakal Film Festivali’ne katılan film, Behlül Dal En iyi Öykü Ödülü’ne layık görüldü.

Alataş’ın “Her Dağın Gölgesi Deniz’e Düşer” adıyla kaleme aldığı çalışması 2009 yılının Ağustos ayında İletişim Yayınları’ndan çıktı.

Evrim Alataş, 12 Nisan 2010 tarihinde uzun süredir mücadele ettiği kanser hastalığına yenilerek Diyarbakır’da bulunan evinde yaşama veda etti.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR