İklim KriziManşet

İklim krizi: Yeterli yağış olmadı, Erciyes’teki kayak pistlerine suni kar yağdırılıyor

0

İç Anadolu‘nun 3 bin 917 rakımlı en yüksek dağı olan Erciyes‘te, yetersiz yağış nedeniyle kayak pistleri için suni kar yağdırılmaya başlandı.

Kurak giden mevsim için Develi, Hacılar, Tekir, Hisarcık gibi bölgelerde 160 karlama makinesi ile yapay kar üretiliyor.

Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, son yıllarda küresel ısınma nedeniyle mevsimlerin neredeyse birer ay kaydığını söyledi. Erciyes’te 2 bin 200 metrede kayak faaliyetlerine başlandığını, Avrupa’da ise bu rakımın 600-800’e kadar düştüğünü belirtten Cıngı, küresel ısınmanın Avrupa’da düşük irtifadaki kayak merkezlerini daha fazla etkilediğine işaret etti: 

İklim uzmanları: Yükselen kış sıcaklıkları kış olimpiyatlarının geleceğini tehdit ediyor
Kış Olimpiyatları ne kadar sürdürülebilir? -Doç. Cenk Demiroğlu *
Bol Kar, Az Kış – Cenk Demiroğlu

Fotoğraflar: Ergün Haktanıyan/AA.

“Karlama sistemleri artık kayak merkezlerinin olmazsa olmazı hüviyetine büründü. Şu anda Avrupa’daki iklim çalışmalarının çok yoğun bir kısmını kayak merkezlerinin önümüzdeki 5, 10, 50 yıldaki durumu ilgilendiriyor.  Dünyada kayak merkezi olup da suni karlama ihtiyacı olmayan bir nokta neredeyse kalmadı diyebiliriz. Biz, her yıl bu dönemlerde kar üretiyoruz. “

Sahada yaklaşık 160 makina ile karlama yaptıklarını aktaran Cıngı, karlama çalışmalarına ilişkin, “Saatte 8 bin 750 metreküp kar üretebiliyoruz. Hacılar ve Tekir kapılarda iki su kaynağımız var. Tekir göletimiz ve Hacılar Kapı’daki suni göletimizden tesisatımızı besliyoruz. Su kaynaklarından aldığımız suların yüksek basınçla havaya püskürtülmesi neticesinde kar oluşumu sağlanıyor.” diye konuştu. 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.