Manşetİklim KriziTarım-Gıda

Urfa’da çiftçiler yetersiz yağış nedeniyle endişeli

0

Urfa‘da hububat ekimi yapan çiftçiler, kasım-aralık aylarında yağışların mevsim normallerinin çok altında olması ve bölgede yaşanan kuraklık tehlikesi nedeniyle tedirginlik yaşıyor.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, geçen yıl Türkiye’nin büyük bir bölümünde kuraklık yaşandığını, bu yıl da bölgede yağışların yetersiz olduğunu söyledi.

‘Ekim ve aralık ayında yağışlar istenen seviyede değil’

Geçen sezon kurak bir yıl geçiren çiftçilerin talebi üzerine Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, Harran ve Suruç ovalarına bu yıl daha erken su bırakmıştı. Çiftçiler de kanallara su bırakılmasıyla ekinleri sulamaya başladı. Ancak, ekinlerin sağlıklı olması için ocak ayında düzenli yağışlara ihtiyaç var.

Mehmet Ali Çullu, yağışların yetersizliği nedeniyle hububat veriminde düşüş yaşandığına dikkat çekti ve şu açıklamalarda bulundu:

Ekim ayı itibarıyla çiftçilerimiz hububatı toprakla buluşturdu. Özellikle sulama imkanı olmayan ve tamamen yağışa bağlı olan kırsal alandaki çiftçilerimiz kuraklık endişesi yaşamaya başladı. Ekim ve aralık ayı süresince yağışlar istenen seviyede değil.

Ürünler şu anda tam anlamıyla strese girmediği için çıkışlarında sorun yaşanmayabilir. Şu anda yağışlar yıllık ortalamanın çok altında bu da toprağı yeteri kadar doyuramadığı için çiftçilerimiz panikledi. Su istediler, DSİ de ovalara bu yıl erken su bırakmak zorunda kaldı. Şu anda toprağın nemi yeteri kadar. Fakat çiftçi panik durumda. Yağmur yağmamasına karşı garanti olsun diye sulamaya çalışıyor.”

‘Bir damla suyun dahi önemi çok büyük’

Ciddi bir tarımsal kuraklık yaşanmamasının kendilerini sevindirdiğini belirten Çullu, tarımsal kuraklığın dışında meteorolojik kuraklığın büyük önem taşıdığını kaydetti ve bundan sonra çiftçilerin, su yöneticilerinin, kurumların daha da kontrollü davranmak zorunda olduğunu söyledi:

Türkiye’de İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi gibi yarı kurak bölgelerde bir damla suyun dahi önemi çok büyük. Akıllı yöntemlerle ve akıllı projelerle bunu önlemeye çalışmasak ileride çok ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz. Önemli olan daha çok üretmek için suyu nasıl daha etkin kullanabiliriz onu öğrenmemiz gerekiyor.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.