İklim KriziManşet

İklim krizi: Alpler’deki kar seviyesi alarm veriyor

0
Fotoğraf: Lukas Coch/AAP

Yeni bir araştırmaya göre, küresel ısınma Avustralya Alplerindeki kar örtüsünün yüzyılın sonuna kadar yüzde 78 azalmasına neden olacak. Bu oran araştırmacılara göre, diğer altı büyük kayak bölgesindeki düşüşlerden çok daha hızlı seyretmiş durumda.

Almanya‘nın Bayreuth Üniversitesi‘nden araştırmacılar tarafından bugün yayınlanan çalışmada, iklim krizinin hızlanan sonuçları konusunda uyarıda bulunuluyor.

Öte yandan yüksek emisyonlu bir iklim senaryosunun gerçekleşmesi durumunda, dünya genelindeki kayak alanlarının yüzde 13’ünün tüm doğal kar örtüsünü kaybedebileceğini öngörülüyor.

Tüm iklim senaryolarında kar örtüsünde düşüş öngörülüyor

Guardian‘dan Rafqa Touma‘nın aktardığına göre; çalışmada, “Bu yüzyıl içinde, devam eden iklim değişikliği küresel olarak tüm emisyon senaryoları altında mevcut kayak alanlarında yıllık kar örtüsü günlerinde önemli bir azalmaya yol açacaktır” deniliyor.

“Gelecekte tamamen kardan yoksun kayak alanlarında önemli bir artış öngörüyoruz.”

Çalışmada, Avrupa Alpleri, And Dağları, Appalachian Dağları, Avustralya Alpleri, Japon Alpleri, Güney Alpleri ve Rocky Dağları dahil olmak üzere yedi büyük dağlık kayak bölgesine odaklanılıyor. Her biri için üç iklim değişikliği senaryosunun sonuçları değerlendiriliyor: “Düşük”, “yüksek” ve “çok yüksek” emisyon senaryoları.

Her üç senaryoda da, yokuş aşağı kayak yapılan yedi büyük dağ bölgesinde yıllık karla örtülü gün sayısı “dünya genelinde önemli ölçüde azalacak”.

En çok güney yarımküre etkilenecek

Çalışmada, “Yüksek emisyon senaryosu altında, güney yarımküredeki kayak alanları … iklim değişikliğinden en ciddi şekilde etkilenecek” deniyor.

Avustralya’nın yüzde 78’lik düşüş oranı ise yüzde 42 ile Avrupa Alpleri, yüzde 50 ile Japon Alpleri ve yüzde 51 ile Yeni Zelanda‘nın Güney Alpleri de dahil olmak üzere değerlendirilen başlıca kayak bölgeleri arasında açık ara en yüksek oran.

Nüfusun yoğun olduğu bölgelerde yer alan kayak alanlarının küresel ısınmadan daha fazla etkileneceğinin öngörüldüğü çalışmada, kar örtüsündeki azalmanın bir sonucu olarak dünya genelindeki kayak merkezlerinin ekonomik karlılığının düşebileceği belirtiliyor.

Çalışmada, kar kıtlığını hafifletmek için şu anda yaygın olarak kullanılmasına rağmen, yapay kar yapma gibi teknik ve yönetim stratejilerinin “şiddetli bir iklim değişikliği senaryosu altında muhtemelen yeterli bir telafi önlemi olmayacağı” öngörülüyor.

‘Sosyoekonomik ve ekolojik açıdan endişe verici’

Ayrıca araştırmada, “Kar tatil köylerinin iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele etmek için daha yüksek rakımlardaki daha az nüfuslu dağlık alanlara taşınması veya genişlemesi gerekebilir” deniliyor ve ayrıca şu ifadelere yer veriliyor:

“Bu bulgular sosyoekonomik ve ekolojik açıdan endişe verici.”

Çünkü yamaç şekillendirme, çevre düzenlemesi ve kuzeye bakan ve daha yüksek yamaçlarda yeni kayak alanlarını geliştirme gibi stratejiler “doğaya ve eşsiz dağlık biyoçeşitliliğe yönelik tehditler” olarak kabul ediliyor.

Kayak ve onun turistik değeri yerel ekonomiler için büyük önem taşırken, dağlık alanlardaki biyoçeşitliliğin küresel ısınmadan zaten büyük ölçüde etkilendiği belirtiliyor.

Son olarak kayak alanlarının genişlemesinin ve kayakçıların daha yüksek rakımlara doğru yoğunlaşmasının da ek baskı doğurabileceği ifade ediliyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.