Manşetİklim Krizi

İklim uzmanları: Yükselen kış sıcaklıkları kış olimpiyatlarının geleceğini tehdit ediyor

0
Yapılan yeni bir araştırmaya göre, her geçen yıl etkisini artıran iklim krizinin neden olduğu yükselen sıcaklıklar, gelecekteki kış olimpiyatlarını tehdit ediyor. Projeksiyona göre, düzenleyiciler, oyunlar için yeterli kar ve buza sahip şehirleri bulmakta bundan sonra daha fazla zorlanacak. 

Dünyanın en iyi kış sporları sporcuları bu şubat ayında Pekin Oyunları’nda suni kar üzerinde yarışmaya hazırlanıyor. Elde edilen bulgular, Vancouver, Torino ve PyeongChang gibi şehirlerin yüzyılın sonuna kadar, küresel ısınmanın sonuçları nedeniyle kış olimpiyatları için uygun olmayan yerler haline gelebileceğini gösteriyor.

1924’teki ilki de dahil olmak üzere birçok Kış Olimpiyatına ev sahipliği yapan Alpler’de, sera gazı emisyonları önemli ölçüde azaltılsa bile, yalnızca deniz seviyesinden 2.100 m yükseklikteki Albertville, yüzyılın ortalarında Oyunlar için güvenilir bir ev sahibi olmaya devam edecek. Grafik: Guardian

Turizmde Güncel Sorunlar dergisinde yayımlanan araştırma sonucunda, bilim insanları daha önce kış olimpiyatlarının düzenlendiği yerlerde son 50 yılda adil olmayan ve güvensiz koşulların sıklığının arttığını ve bu eğilimin devam etmesinin muhtemel olduğunu buldu.

Surrey Üniversitesi‘nde araştırmacı olarak göre yapan çalışmanın baş yazarı Daniel Scott, “Hiçbir spor değişen iklimin etkisinden kaçamaz. Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak, bildiğimiz şekliyle kar sporlarını kurtarmak ve dünya genelinde kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak yerlerin olmasını sağlamak için kritik öneme sahip” dedi.

Kötü hava koşulların etkisi, ocak ayında Zagreb‘de düzenlenen Alp Disiplini Dünya Kupası‘nda ortaya çıkmıştı. Kar eksikliği ve yüksek sıcaklıklar organizatörleri erkekler slalom etkinliğini sadece 19 yarışçı yarıştıktan sonra iptal etmeye zorladı, ancak Fransız Olimpiyat üçüncüsü

Victor Muffat-Jeandet‘ın ayak bileğini çarparak yaralanmasını da önleyemediler.

Benzer şekilde, kadınlar slalom müsabakasındaki kötü koşulların, her yarışmacı ile parkurun durumu kötüleştiğinden, ilk başlayanlar için önemli bir avantaj sağladığına yönelik itirazlar olmuştu. Yarışı, ilk başlayan Petra Vlhová kazandı ve 60 yarışmacıdan sadece 22’si yarışı bitirdi.

Victor Muffat-Jeandet, 5 Ocak 2022'de Hırvatistan'ın Zagreb kentinde düzenlenen Audi FIS Alp Disiplini Dünya Kupası Erkekler Slalomu sırasında hareket halinde.

 

Oyunların yapıldığı dönemdeki sırasındaki sıcaklıklar, 1920 ila 1950’lerde ortalama 0,4C’den 1060 ile 90 yılları arasında 3,1°C’ye ve 21. yüzyılda ise 6,3°C’ye kadar istikrarlı bir şekilde arttı. Bu da ev sahibi şehirlerin oyunların yapılmasını sağlamak için daha radikal önlemler almasına yol açtı.

2010’da Vancouver oyunları için Kanadalı yetkililer, helikopterlerle karş taşıma yoluna başvururken, 2014’te Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak en sıcak şehir olan Sochi‘de organizatörler, acil durumlarda kullanılmak üzere önceki kış yağan tonlarca karı depoladı. 

Pekin’deki mevcut Kış Olimpiyatları yetkilileri de artan endişelerle karşı karşıya Geçen yıl ocak ve mart ayları arasında sadece 2 cm. kar yağışı kaydeden bir alana kurulan kayak pistleri, tahminen 49 milyon galon su kullanarak, neredeyse tamamen yapay karla donatılacak.

21 Aralık 2021'de Çin'in Hebei eyaleti, Zhangjiakou'daki Pekin 2022 Kış Olimpiyatları mekanlarına hükümet tarafından düzenlenen bir medya turu sırasında Ulusal Kayakla Atlama Merkezi yakınlarındaki yamaçlarda faaliyet gösteren kar tabancaları.

 

Sporcular da ısınan bir iklimin gelecek nesiller için kar sporu yarışmaları üzerindeki etkisinden endişe duyuyor.

Team GB için üç kez olimpik snowboard alanında yarışan Lesley McKenna, son 30 yılda kayak merkezlerindeki kar yoğunluğu ve buz örtüsünde büyük değişiklikler gördüğünü anlattı: “Değişiklikler gerçekten birçok düzeyde endişe verici. Hava ve kar, kariyerimin başlangıcında olduğundan çok daha az tutarlı. Bir takımın en iyi antrenman yerlerine ulaşması için planların çok esnek olması gerekir. O zaman her şey daha özel ve daha fazla kaynak ağırlıklı hale geliyor ve bu da ne kimseye ne de iklime yardımcı oluyor.”

Protect Our Winters Europe kampanyacısı Sören Ronge da “İklim değişikliğini azaltmak için herhangi bir önlem alınmazsa, birçok bölge uzun vadede kış sporlarına veda etmek zorunda kalacak. Daha düşük rakımlardaki tatil köyleri bunu ilk hissedecek ve birçoğu zaten kapanmak zorunda kaldı” dedi. Ronge, birçok dağ topluluğunun yaz turizmine bağımlı olduğuna, ancak güvenilmez kar yağışının zincirleme etkilerinin kısmen daha fazla kuraklığa ve orman yangınlarına yol açarak yaz rekreasyonunu da imkansız hale getirdiğine dikkat çekti:

“Hükümetler, daha temiz enerji ve ulaşım çözümleri yoluyla emisyonları azaltmaya öncelik vermeli, yoksa Olimpik Kış Oyunları, kış sporları, dağlara yapılan aile gezileri ve güvenilir kar örtüsü kaybının bir sonucu olarak daha aşağıdaki bölgelerde sayamayacağımız kadar etki yaratacak. Kar yağışı olmadan kayak yapamamak sorunlarımızın en küçüğü olacak.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.