İklim KriziManşet

İklim değişikliği ABD’de 2024 seçimlerinde belirleyici bir faktör olabilir mi?

0

2023 ve 2024 Gallup anketlerinde yanıt verenlerin yüzde 5’inden azı iklim değişikliğinin ülkenin karşı karşıya olduğu en önemli sorun olduğunu söylemişti.

Buna rağmen The Conversation‘un yürüttüğü araştırmalar, iklim değişikliği konusundaki endişelerin son iki başkanlık seçiminde seçmenlerin tercihleri ​​üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. İklim değişikliğiyle ilgili görüşler, 2020 seçim sonuçlarını Başkan Joe Biden‘ın lehine değiştirecek kadar büyük bir etkiye bile sahip olabilir. Bağımsız analizler  de aynı sonucu veriyor.

İklim değişikliğinin seçimler üzerindeki etkisini ölçmek

Tarafsız bir kuruluş olan Voter Study Group’un 2016 ve 2020 ankette, seçmenlerden iklim değişikliğinin önemini dört seçenekle değerlendirmeleri istendi: “Önemsiz”, “çok önemli değil”, “biraz önemli” veya “çok önemli.”

2020’de seçmenlerin yüzde 67’si iklim değişikliğini “biraz önemli” veya “çok önemli” olarak değerlendirirken, bu oran 2016’daki yüzde 62’den yüksekti. İklim değişikliğini önemli olarak değerlendiren bu seçmenlerin yüzde 77’si, 2020’de Biden’ı destekledi; bu oran Hillary Clinton’un destekçileri arasında yüzde 69’du. Rakamlar, iklim değişikliği konusunun Demokratlara artan bir seçim avantajı sağladığını gösteriyor.

Bu modeller Kasım 2023’te yapılan anketin sonuçlarını yansıtıyor . Bu anket, Cumhuriyetçilerin konuya yaklaşımına kıyasla daha fazla seçmenin Demokratların iklim değişikliği yaklaşımına güvendiğini ortaya çıkardı.

İklim planları Joe Biden’ı başkanlık koltuğuna taşıdı: Peki ya sonra?
‘İklim Politikalarında Biden Etkisi: İnkar Çağının Sonu Mu?’ isimli politika notu yayımlandı
Joe Biden, gelişmekteki ülkelere yapacağı iklim yardımını iki katına çıkarma sözü verdi
Biden ‘sıcak dalgası planı’ açıkladı iklim aktivistleri iklim acil durumu ilanı talep ediyor
Biden’ın iklim paketinde uzlaşan Demokratlara göre ‘insanlık tarihinin en büyük eylemi’
Biden’ın ‘dev hidrojen yatırımı’ iklime gerçekten yardımcı olabilir mi?

İklim değişikliği oy verme davranışını nasıl değiştirebilir?

Seçmenlerin çoğu iklim değişikliğini en önemli sorun olarak görmüyorsa, iklim değişikliğinin 2020 başkanlık nasıl yön verebileceğine ilişkin değerlendirmeler ise şöyle:

  • Son başkanlık seçimlerinde adayların aldığı oy birbirine son derece yakın oldu.  Bu, iklim değişikliğinin seçim sonuçlarını değiştirmek için oy verme üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olmasının gerekmeyeceği anlamına geliyor.
  • İkincisi, iklim değişikliğinin gerçek olduğunu ya da bir sorun olduğunu inkar eden adaylar, iklim bu seçmenlerin en önemli sorunu olmasa bile bazı ılımlı kararsız seçmenleri geri çevirebilir. İklim değişikliğinin gerçek olduğuna dair bilimsel kanıtlar o kadar güçlü ki, bir aday iklim değişikliğinin temel bilimini inkar ederse, bazı ılımlı seçmenler genel olarak bu adaya güvenmeyebilir.
  • Üçüncüsü, bazı seçmenler iklim değişikliği ile iklim değişikliğinden daha öncelikli olduğunu düşündükleri mutfak masası sorunları arasındaki bağlantıları görmeye başlıyor olabilir. Örneğin, iklim değişikliğinin ABD’de ve dünya genelinde sağlığı, ulusal güvenliği, ekonomiyi ve göç kalıplarını etkilediğine dair güçlü kanıtlar bulunuyor.

Adayların durduğu yer

Biden ve eski Başkan Donald Trump‘ın iklim değişikliği ve çevreye yaklaşım konusunda çok farklı görüşleri bulunuyor. Trump daha önce iklim değişikliğini “aldatmaca” olarak nitelendirmiş;  2017’de de ABD’yi , ülkelere yasal olarak sera gazı emisyonlarını azaltma yükümlülüğü getiren uluslararası bir anlaşma olan Paris Anlaşması‘ndan çekmişti.

ABD Paris İklim Anlaşması’ndan resmen çekildi
ABD yeniden oyunda: Paris Anlaşması’na resmen geri döndü

Biden ise 2021’de bu kararı tersine çevirdi ve anlaşmaya geri dönüldü.

Trump, görevdeyken ülkenin havasını, suyunu, toprağını ve yaban hayatını korumayı amaçlayan 125 çevre kural ve politikasını da işletmelere zarar verdiği gerekçesiyle geri çekmişti. Biden bu düzenlemelerin de çoğunu geri getirdi; ayrıca işletmelerin sera gazı emisyonlarını kamuya açıklama zorunluluğu da dahil olmak üzere birçok yeni kural ve düzenleme ekledi.

Joe Biden ayrıca iklim değişikliğiyle mücadele için her biri yıllık on milyarlarca dolar harcama yapılacak üç büyük yasayı da imzaladı .

Ancak Biden döneminde ABD, dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticisi ve  en büyük doğalgaz ihracatçısı haline de geldi.

Mevcut kampanyada Trump, yenilenebilir enerji ve elektrikli araçlara yönelik sübvansiyonları kaldırma , yerli fosil yakıt üretimini artırma ve çevre düzenlemelerini geri alma sözü verdi. Uygulamada bu çabalardan bazıları Demokratların yanı sıra kongredeki Cumhuriyetçilerin  muhalefetiyle de karşılaşabilir.

İşte Trump’ın 75 iklim ve çevre suçu!
Trump küle dönen Kaliforniya’da: İklim değişikliği yok, bilim bilmiyor
İklim krizi bahsinde Trump bir yanda, ABD diğer yanda
ABD ‘İklim Zirvesi’ne hazırlanıyor, Trump fosil yakıt şirketlerine kolaylık sağlama peşinde

koyduğu iklim politikaları konusunda kamuoyunun görüşü farklılık gösterse de  iklim değişikliği konusunda bir şeyler yapmak hiçbir şey yapmamaktan çok daha popüler olmaya devam ediyor. Örneğin, Kasım 2023’te Yale’de yapılan bir anket, seçmenlerin yüzde 57’sinin eyleme karşı çıkan bir aday yerine küresel ısınmaya karşı eylem yapılmasını destekleyen bir adayı tercih edeceğini ortaya çıkardı.

İklim, 2024 için ne anlama geliyor?

Conversation’un çalışması 2016 ve 2020 başkanlık seçimleri arasında iklim değişikliğinin seçmenler için giderek daha önemli hale geldiğini ve seçmenlerin iklim değişikliğine verdikleri önemin Demokratlara oy verme konusunda giderek daha belirleyici hale geldiğini ortaya çıkardı. Bu eğilimler devam ederse iklim değişikliği Demokratlara 2024’te çok daha büyük bir seçim avantajı sağlayabilir.

Bu, 2024 seçimlerini mutlaka Demokratların kazanacağı anlamına gelmiyor. Örneğin, iklim değişikliğin 2016’da Demokratlara avantaj sağlamış ancak Trump’ın yine de başka sorunlar nedeniyle bu seçimi kazanmıştı. Göç şu anda birçok seçmen için en önemli sorun ve son ulusal anketler Trump’ın şu anda 2024 başkanlık yarışında Biden’a karşı önde olduğunu gösteriyor.

Bununla birlikte, seçim bugün yapılsaydı, araştırmaların tamamı, seçmenlerin çoğunun iklim bilincine sahip bir adayı tercih edeceğini ve iklim bilincine sahip seçmenlerin çoğunun da bir Demokrat’ı tercih edeceğini gösteriyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.