İklim KriziManşet

Trump küle dönen Kaliforniya’da: İklim değişikliği yok, bilim bilmiyor

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, haftalardır dev yangınlarla boğuşan Kaliforniya‘ya yaptığı ziyarette iklim değişikliğiyle ilgili endişeleri reddetti ve kendisini karşılayanlara “havaların soğumaya başlayacağını” söyledi.

İklim krizinin olmadığını, yangınlarla iklim değişikliğinin ilgisi olmadığını savunan ABD Başkanı, eyaletteki felaketle ilgili  “kötü orman yönetimini” sorumlu tuttu.

Temasları sırasında Kalifornia Valisi Gavin Newsom ve diğer yetkililerle görüşen Trump’a toplantı sırasında Doğal Kaynaklar Kurumu yetkilisi Wade Crowfoot  “İklim değişikliğini ve bunun ormanlar için ne anlama geldiğini görme” çağrısı geldi. Crowfoot, “Eğer bilimi yok sayarsak ve kafamızı kuma gömersek, Kalifornialıları korumak konusunda başarılı olamayız” dedi. Trump’ın buna yanıtı ise  “Havalar soğumaya başlayacak, sadece izleyin … Bilimin gerçekten bildiğini sanmıyorum” şeklinde oldu. 

Donald Trump, son yıllarda Avustralya ve Amazon yağmur ormanlarında çıkan büyük orman yangınlarını da yangınlarla yeterli mücadele edilmemesine bağladı.  

Kalifornia, Oregon ve Washington eyaletindeki yangınlar, ağustos başından bu yana neredeyse 2 milyon hektar (5 milyon dönüm) araziyi yok etti. Yangınlarda en az 36 kişi ve sayısız hayvan can verdi. 

Biden: Trump iklim kundakçısı

Kasımda yapılacak seçimlerde Demokrat başkan adayı olan Joe Biden, dünkü konuşmasında Trump’ı “iklim kundakçısı” olarak nitelendirmişti. Delaware‘de konuşan Biden, rakibinin Beyaz Saray‘da geçireceği bir dört yıl daha olması durumunda “Amerika’nın daha çok alev alacağını” söylemişti. 

Trump daha önce de  iklim değişikliğini “efsanevi”, “yok” veya “pahalı bir aldatmaca” olarak nitelendirmiş; – ancak bunu “ciddi bir konu” olarak da tanımlamıştı. ABD Başkanı, ülkesini küresel ısınmayı 1.5 derecenin altında tutmayı hedefleyen Paris İklim Anlaşması’ndan da çıkarmıştı. 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.