İklim KriziManşet

Biden ‘sıcak dalgası planı’ açıkladı iklim aktivistleri iklim acil durumu ilanı talep ediyor

0

Batı ve güney Avrupa ile Asya ve Kuzey Afrika şiddetli sıcak dalgalarıyla boğuşurken, iklim gündeminin geriye düştüğü ABD‘de Başkan Joe Biden, aşırı sıcaklarla daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olmak için eyaletler ve kentlere milyarlarca dolarlık destek planını açıkladı.

Ancak başkan, iklim acil durumu ilan etmedi.

Biden, dün Massachusetts‘te bir açık deniz rüzgar santrali projesinin parçası olan eski bir kömür santralinde yaptığı konuşmada hükümetinin yeni eylemlerini özetledi: “Başkan olarak, ulusumuz açık ve mevcut bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığında acilen hareket etme ve kararlılıkla hareket etme sorumluluğum var. Ve iklim değişikliği tam da böyle bir durum. Mecazi olarak değil, kelimenin tam anlamıyla açık ve mevcut bir tehdit. Vatandaşlarımızın ve topluluklarımızın sağlığı kelimenin tam anlamıyla tehlikede .”

Kendi vekillerinin itirazlarını aşması gerekecek

Biden’in yeniden canlandırdığı iklim girişimleri, ülkedeki hararetli bir ayın ardından iyiden iyiye geri planda kalmış iklim gündemini yeniden canlandırmayı amaçlıyor. Geçen hafta, bir kömür şirketi sahibi Batı Virjinya Demokrat senatörü Joe Manchin, Senato’da yeni bir temiz enerji projesinin faturasını desteklemeyi reddetmişti.

ABD hükümetinin iklim planlarına vurulan bu darbe, muhafazakarların hakim olduğu Yüksek Mahkeme’nin federal hükümetin enerji santrallerinden kaynaklanan emisyonları azaltma planlarını kısıtlamasından sadece iki hafta sonra olmuştu.

Bir kaya yığını üzerine kurulmuş bir kürsüden Demokrat milletvekillerinin de dahil olduğu bir dinleyici kitlesine konuşan Biden, “İklim değişikliği kelimenin tam anlamıyla milletimiz ve dünya için varoluşsal bir tehdittir. Bugünkü mesajım şu: Kongre olması gerektiği gibi hareket etmediğinden, ben edeceğim” dedi.

Biden’ın eylem planında, toplulukların sıcak dalgalarına, kuraklıklara ve sellere hazırlanmasına yardımcı olmak için 2.3 milyar dolarlık fon, federal hükümetin soğutma merkezleri ve iklimlendirme sağlamaya yardımcı olacak yeni rehberlik girişimleri ve Meksika Körfezi kıyıları için yeni açık deniz rüzgar santralleri yer alıyor:

“Şu anda evde aşırı sıcaktan musdarip milyonlarca insan var, bu yüzden ekibim şu anda eyaletlerle birlikte 385 milyon dolar dağıtmak için çalışıyor. Eyaletler ilk kez federal fonları evlerdeki klimaların ücretini ödemek için kullanabilecek, okullarda insanların bu aşırı sıcak krizlerini atlatabilecekleri topluluk soğutma merkezleri kurabilecek.”

Sıcaklıklar 46 dereceye ulaştı

100 milyondan fazla Amerikalı, sıcaklıkları ülkenin bazı bölgelerinde 46C’ye kadar yükselten tehlikeli bir sıcak dalgasının pençesindeyken, iklim krizi üzerindeki eylemsizliğin riskleri de bu hafta bir kez daha ortaya çıktı. Avrupa’da büyük orman yangınları Fransa, İspanya ve Portekiz’i kasıp kavurdu; Birleşik Krallık 40C ile şimdiye dek kaydedilen en yüksek sıcaklıkları yaşadı.

Avrupa sıcak dalgasıyla boğuşuyor: Yüzlerce ölüm, dört bir yanda orman yangını
Birleşik Krallık’ta aşırı sıcak acil durumu: 40 derece bekleniyor

Beyaz Saray, sıcak dalgalarının iklim krizinin ABD için “açık ve mevcut bir tehlike” olduğunu gösterdiği kanaatinde.

İklim kampanyacıları ise, Biden’ın iklim için olağanüstü hal ilan etmesini umuyordu. Beyaz Saray basın sekreteri Karine Jean-Pierre, bunun bu çarşamba günü olmayacağını söyledi ancak seçeneğin “hala masada” olduğunu da sözlerine ekledi.

Böyle bir deklarasyonun olmaması veya kamu arazilerinde petrol ve gaz sondajının kapsamlı bir şekilde yasaklanması, daha güçlü eylem çağrısında bulunanları tatmin etmeyecek.

Food & Water Watch direktörü Wenonah Hauter, “Biden bir iklim acil durumu ilan etmeli, ham petrol ihracatını yasaklamalı ve boru hatları ve ihracat terminalleri dahil olmak üzere yeni fosil yakıt altyapısını durdurmalı.  Zaman, kaçınılmaz, geri döndürülemez bir iklim felaketine doğru hızla ilerliyor. Kaybedecek daha fazla zaman yok” diye konuştu.

Ulusal acil durum ilanı talebi

Bazı Demokratlar da Başkanı ham petrol ithalatını engellemesine veya orduyu yenilenebilir enerji üretimi üzerinde çalışmaya yönlendirmesine izin verecek bir ulusal acil durum ilan etmeye çağırdı. Bernie Sanders ve Elizabeth Warren‘ın da aralarında bulunduğu bir grup senatör bu hafta Biden’a, “İklim krizimiz konusunda cesur adımlar atmak için çok uzun zamandır tek bir yasa tasarısı ve tek bir Senato oylaması bekliyoruz” dedi:  “Sonuç olarak, bizi acil bir duruma sokmaya ve iklim krizini ele almak için yürütme yetkilerinizi agresif bir şekilde kullanmaya çağırıyoruz.”

Biden yönetiminden mali zorluklar yaşayan nükleer santralleri kurtarmak için 6 milyar dolarlık destek

Ancak, normalde askeri bir bağlamda kullanılan böylesine olağanüstü bir başkanlık yetkilerinin kullanımının, sağcıların hakim olduğu yüksek mahkemede itiraz edilmesi durumunda sürdürülüp sürdürülemeyeceği veya ısınma emisyonlarında önemli bir azaltım için yeterli olup olmayacağı tartışma konusu.

Örneğin, Rhode Island‘dan Demokrat bir senatör olan Sheldon Whitehouse, iklim acil durumu ilan etmenin herhangi bir emisyonu düşürmeyeceği kanısında.

Biden ,otomobillerden,  kamyonlardan ve enerji santrallerinden kaynaklanan kirliliği azaltmak için yeni düzenlemeler yaparak bu hafta daha fazla önlem alabilir. Ancak feci iklim değişikliğini önlemek için fırsat penceresi hızla kapanıyor.

Bilim insanları felaket derecesinde daha kötü ısı dalgaları, sel, kuraklık ve diğer iklim etkilerinin önlenmesi için, dünyanın bu on yılın yarısında emisyonları kesmesi ve 2050 yılına kadar bunları tamamen ortadan kaldırması gerektiği uyarısını sık sık yineliyor. Analistlerin tahminlerine göre, ABD’nin önemli bir kongre eylemi olmadan, başkanlık emirleriyle bile böyle bir hedefin yaklaşık yarısında geri kalacağını tahmin ediliyor.

American Clean Power Association‘ın CEO’su Heather Zichal, “Başkan Biden bunu tek başına yapamaz. Kongreyi masaya geri dönmeye ve ülkemizin umutsuzca ihtiyaç duyduğu temiz enerji hükümleri konusunda fikir birliğine varmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Biden’ın dünkü açıklamalarına Başkanlık iklim özel elçisi John Kerry, Massachusetts senatörleri Warren ve Ed Markey; Whitehouse of Rhode Island ve Massachusetts kongre üyeleri Jake Auchincloss ve Bill Keating de katıldı.

Başkan önümüzdeki haftalarda yapacağı eylemlerin sözünü de verdi:  “İklim değişikliğiyle mücadele söz konusu olduğunda, ‘hayır’ cevabını kabul etmeyeceğim. Havamızı ve suyumuzu temizlemek, halkımızın sağlığını korumak, temiz enerji geleceğini kazanmak için elimden gelen her şeyi yapacağım. ”

Oil Change International‘ın ABD program yöneticisi Collin Rees, Başkanın planlarını olumlu bulsa da yetersiz olduğunu kaydetti:  “Başkan Biden’ın açıklamaları memnuniyetle karşılansa da, ihtiyaç duyulan ve en çok acı çeken toplulukların talep ettiği şeylerin yüzeyini bile kazımıyor. Dünya yanarken kenarda durup kurcalamaya değil, cesur liderliğe umutsuzca ihtiyacımız var.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.