Dünyaİklim KriziManşet

ABD yeniden oyunda: Paris Anlaşması’na resmen geri döndü

0
Görsel: Sarah Grillo/Axios

Amerika Birleşik Devletleri, hükümetleri iklim kriziyle mücadele için bir araya getiren Paris Anlaşması’na yeniden katıldı. 2015 yılında 197 ülkenin imzacı olduğu anlaşmadan tek ayrılan ülke ABD olmuştu.

Eski Başkan Donald Trump’ın ilk kez Haziran 2017’de duyurduğu Paris İklim Anlaşması‘ndan  çıkma niyetiyle ilgili 4 Kasım 2019’da yaptığı resmi başvuru, bir yıl sonra yürürlüğe girmişti.

3 Kasım 2020 tarihindeki başkanlık yarışının galibi Joe Biden ise seçim vaadi olarak Anlaşma’ya yeniden dönme sözü vermiş, ofisteki ilk gün bu konuda harekete geçme emri vermişti. Biden tarafından başlatılan yeniden dönme süreci 30 gün sonra resmiyete kavuştu.

‘Kaybedilen zamanı telafi edeceğiz’

ABD iklim elçisi John Kerry, cuma günü Birleşik Krallık ve İtalya büyükelçileri ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yer aldığı çevrimiçi bir etkinliğe katıldı. Toplantıda ABD’nin kaybedilen zamanı telafi edeceği mesajı paylaşıldı.

The Hill’in aktardığına göre Kerry yaptığı açıklamada “Farkı telafi etmek için fazla mesai yapma zorunluluğu hissediyoruz. Yapılacak çok işimiz var” ifadelerini kullandı.

‘Üç yıl gerideyiz’

2018 Birleşmiş Milletler raporuna atıfta bulunan Kerry, “Bilim insanları bize üç yıl önce iklim krizinin en kötü sonuçlarını önlemek için 12 yılımız kaldığını söyledi. Üç yıl gerideyiz, dolayısıyla dokuz yılımız kaldı” dedi. Raporda, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için küresel emisyonların 2030 yılına kadar yüzde 45 azaltılması gerektiği belirtiliyordu.

Biden, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma taahhüdünde bulundu. Buna ek olarak, iklim değişikliğiyle ilgili bir düzineden fazla idari emri imzaladı ve federal kurumları bu konuda seferberliğe çağırdı.

Kerry ve Biden’in yerel iklim danışmanı Gina McCarthy, idarenin iklim gündemine öncülük ediyor, temiz enerji dağıtımını hızlandırmayı ve fosil yakıtlardan geçişi hızlandırmayı amaçlayan düzenlemeleri ve yerel ve uluslararası teşvikleri koordine ediyor.

John Kerry 2016 yılında Paris Anlaşmasını imzalarken.

Ulusal Katkı Beyanı’na hazırlık

Bu önlemler, Washington’un 2030 yılı için sunması gereken Ulusal Katkı Beyanı’nın (NDC) omurgasını oluşturacak. ABD’nin bu hedefleri 22 Nisan’da ev sahipliği yapacağı küresel iklim liderleri zirvesinden önce duyurması bekleniyor.

Kerry yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki 10 yıl içerisinde yapmamız gereken dramatik ilerlemeyi nasıl gerçekleştireceğimize ve 2050’ye kadar net sıfıra ulaşmak için ne yapacağımıza dair bir yol haritası geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

‘Agresif ve güçlü’

Eski Dışişleri Bakanı Kerry, yaptığı konuşmada ABD’nin taahhütlerinin ne olacağını söylemedi ancak bunun “Paris sürecinde meşruiyete geri dönmeyi sağlayacak” ve “çok agresif ve güçlü” bir NDC olacağı mesajını paylaştı.

Bunun dışında insan hakları konusundaki ve ticaret alanındaki uyuşmazlıklara rağmen dünyanın en büyük sera gazı salıcısı Çin ile masaya oturma niyetinde olduklarını belirtti.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.