KadınManşet

Fransa’da kürtaj hakkı anayasal güvence altına alınıyor

0

Fransa Parlamentosu‘nun alt meclisi, kürtajın anayasal güvence altına alınmasına yönelik tasarayı ezici bir çoğunlukla onayladı.

Ülkede ve siyasetçiler arasında tartışma yaratan taslağın üst Meclis olan Senato‘da onaylanması gerekiyor. Ancak Senato’daki muhafazakar Cumhuriyetçilerin ve aşırı sağcı Ulusal Ralli’nin direnişinin aşılıp aşılmayacağı henüz bilinmiyor. 

Yasa taslağı dün (30 Ocak) geç saatlerde Ulusal Meclis’ten 493’e 30 oyla geçti. Cumhurbaşkanı Emanuel Macron‘un azınlık koalisyonunun neredeyse tüm üyelerinin yanı sıra sol muhalefet partileri de yasa tasarısını onayladı.

Fransa’da kadınlar, hamileliğinin 14. haftasına kadar yasal olarak kürtaj yaptırabiliyor. Tasarı Parlamento’dan geçerse, Fransa kürtaj hakkını anayasa tarafından güvence altına alan ilk ülke olacak.

ABD anayasadan çıkarınca…

Adalet bakanı Éric Dupond-Moretti, onayın ardından “Bu gece meclis, kadınların tarihi ve genel olarak tarihle ilgili buluşmasını kaçırmadı” dedi.

Emanuel Macron ve kurucusu olduğu merkez partisi En Marche milletvekilleri, ABD Yüksek Mahkemesi‘nin 2022’de, neredeyse yarım asırlık ulusal anayasal kürtaj hakkını sona erdirmesinin ardından, Fransa’da 1974’ten beri yasal olan kürtaj hakkının anayasaya da yazılması çağrısında bulunmuştu.

Fransız anayasasında yapılacak değişiklikler için ya referandum yapılması ya da parlamentonun her iki kanadının toplam beşte üçünün onayı gerekiyor.

Attal Hükümeti, daha önce kürtaj “hakkını” kutsal sayan alt meclis ile merkez sağ partilerin hakimiyetindeki ve şu ana kadar yalnızca kürtaj hakkını onaylayan Senato arasında mesafeyi aşabilmek için “garantili özgürlük” terimini seçti. 

Senato’nun birçok merkez sağ üyesi, kürtajın anayasada yer almasına kesinlikle karşı çıkıyor ve bunun anayasal bir konu olmadığını ve Fransa’da kürtaja erişimin tehdit altında olmadığını söylüyor.

Senato metni 28 Şubat’ta incelemeye başlayacak.

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.