ManşetYeşillerden

Yeşiller Partisi’nin kuruluşuna İçişleri Bakanlığı engeli

0

Haberi İngilizce okumak için tıklayın

Yeşiller Partisi, kuruluş belgelerini teslim etmesinin üzerinden altı ay geçmesine rağmen İçişleri Bakanlığı’nın “alındı belgesi” vermeyerek partinin tüzel kişilik kazanmasını sekteye uğratmasına ilişkin bir açıklama yayınladı.

Yapılan açıklamada “Demokratik en temel hakkımız olan siyaset yapma ve örgütlenme hakkımıza sahip çıkmak ve partimizin kuruluş sürecini tamamlamak üzere dava açıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

‘Görüşme taleplerimiz yanıtsız kaldı’

Parti kurmanın Türkiye’de anayasal bir hak olduğu ve izni tabi olmadığı hatırlatılan açıklamada “Bu hakkımızı kullanmak ve Yeşil düşünceyi siyasi platformda güçlendirmek için 21 Eylül’de Siyasi Partiler Kanunu’nun 8’inci Maddesi’nde talep edilen belgeleri İçişleri Bakanlığı’na teslim ettik” denildi.

Ancak partinin kurucu üyeleri ve avukatlarının defalarca telefonla ve bakanlık binasına giderek yetkililerle görüşme talebi, CİMER üzerinden yaptığı başvuru ve resmi yazışmalar yanıtsız kaldı.

Yeşiller Partisi “Pandemi koşullarının yaratabileceği olağan gecikmenin ötesine geçen bu duruma çözüm bulabilmek için işlettiğimiz bürokratik mekanizmalar tükendi. Geldiğimiz aşamada artık siyasi parti kurma hakkımızı hukuki yollarla savunmaya başlıyor, 22 Mart itibarıyla hukuki süreci başlatıyoruz” dedi.

‘Doğaya karşı borcumuz’

“Türkiye’de anayasal hakların hiçbir nedenle engellenemeyeceği bir demokrasiyi savunuyoruz. Geçtiğimiz altı aylık süreçte yaşadığımız deneyim bu arayışın haklılığını gösterdi” denilen açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

İklim krizine referansla ‘Evimiz yanıyor’ çağrısıyla çıktığımız yolda hukuki süreci başlatmanın kuruluş heyecanımızı bizimle paylaşıp birlikte siyaset yapmak isteyen herkese ve hayvanı, havası, suyu, toprağıyla haklarını savunduğumuz doğaya karşı borcumuz olduğunu düşünüyoruz.

‘Hakkımıza sahip çıkacağız’

İnsanların doğayla uyum içinde, özgür ve eşit olarak yaşadığı Yeşil bir dünya ve ülke için siyaset yaptıklarını belirten Yeşil Parti  “Partimiz geleceği ve yaşamı temsil ediyor. Hakkımıza sahip çıkacağız. Sadece bu altı ayda yaşanan ekolojik, sosyal, ekonomik, siyasi krizler bile daha fazla vakit kaybetmemenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Tüm ülkede temsil ve örgütlenme hakkının önüne konan bu görünmez engeli aşmak için adalete başvuruyoruz” dedi.

Yeşiller Partisi tarafından yapılan açıklama “Çoğulculuğa dayanan, çeşitliliği zenginlik sayan, şiddetsizliği temel alan, barış içinde yaşama inanan, doğrudan demokrasiyi hedefleyen Yeşiller Partisi’nin hukuki ve siyasi mücadelesi devam edecek” ifadeleriyle sona erdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.