Doğa MücadelesiManşetYerel

İasos Antik kentine liman için ÇED onayı verildi

0
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık köyünde yapılmak istenen 2. Maden Yükleme Limanı‘nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci sona erdi ve ÇED onayı verildi.

Bölge halkı ve yerel STK’lerin karşı çıktığı proje için Muğla Valiliği 28 Aralık 2020 tarihinde “ÇED gerekli değildir” kararı vermiş, halkın eylemleri ve dava açılmasının ardından karar geçen mayıs ayında kaldırılmıştı.

Haziran sonunda yapılmak istenilen Halkın Bilgilendirme Toplantısı da yörede yaşayan vatandaşların tepkileri sonucu iptal olmuştu.

İlgili haber: Muğlalılar maden yükleme limanı projesine tepkili: ÇED toplantısı engellendi

Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip Tarama Projesi, Ayyıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş. tarafından gerçekleştirilmek isteniyor. Güllük Körfezi içerisinde yapılmak istenen proje alanının kıyısında İasos Antik Kenti bulunuyor.

HAlkın Katılımı Toplantısı öncesinde konuşan bölge halkından Neşe Tuncer “Burada limanı yapmak demek sadece insanın değil, doğal ortamın ekolojinin, hayvanların kuşların hepsinin yok edilmesi yaşamlarının sona ermesi demektir. Güllük körfezinde bir liman baş belası iken ikinci bir liman ile burada yaşamı kabusa çevirmek isteyenlere izin vermeyeceğiz” demişti.

Limanın Güllük Körfezi’nde geçimini balıkçılıkla sağlayan yüzlerce kişinin de işsiz kalmasına yol açacağı belirtiliyor.  Doğal ve tarihi varlıklarının yanı sıra eşsiz bir turizm alanı olan koyda  liman olarak planlanan alanda deniz dibi taraması da yapılacak. Böylece denizdeki doğal varlıklar ve tarihi eserler de yok olacak.

Dava açılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından geçen cuma onaylanan ÇED raporuyla ilgili İasos Mahalle Meclisi Derneği’nden yapılan açıklamada, “30 gün içinde açılacak idari davayla yaşam alanlarımızı savunmaya devam edeceğiz” denildi.   

 

You may also like

Comments

Comments are closed.