Doğa MücadelesiManşetYerel

Muğlalılar maden yükleme limanı projesine tepkili: ÇED toplantısı engellendi

0
Fotoğraflar: Anter Haber

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık köyünde yapılmak istenen 2. Maden Yükleme Limanı‘nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılmak istenen Halkın Bilgilendirme Toplantısı, bölge halkının tepkileri sonucu iptal oldu.

Milas ve çevre ilçelerden gelen yaklaşık 1000 kişi ellerinde düdük, tencere, davul ve pankartlarla toplantının yapılacağı alanda protesto gerçekleştirdi. Jandarma kalabalığı dağıtmak istemesine rağmen eylemciler toplantıyı engellemeyi başardı.

‘İkinci bir limanı kaldırmaz’

ÇED süreci başlatılan Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip Tarama Projesi, Ayyıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş. tarafından gerçekleştirilmek isteniyor. Güllük Körfezi içerisinde yapılmak istenen proje alanının kıyısında İasos antik kenti bulunuyor. 

Anterhaber’in aktardığına göre toplantı öncesi açıklama yapan Neşe Tuncer “Burada limanı yapmak demek sadece insanın değil, doğal ortamın ekolojinin, hayvanların kuşların hepsinin yok edilmesi yaşamlarının sona ermesi demektir. Güllük körfezinde bir liman baş belası iken ikinci bir liman ile burada yaşamı kabusa çevirmek isteyenlere izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bu çevrenin, karada ve denizaltındaki tarihi eserleri ile bir koruma alanı niteliğinde olduğunu belirten Tuncer, “Bu çevrenin bağlı olduğu Güllük Körfezi’nde tüm geçimini balıkçılıkla sağlayan yüzlerce insanın ekmeği ile oynanmaktadır. Bu çevre, doğal ve tarihi varlıklarının yanı sıra, eşsiz bir turizm alanıdır.Liman olarak planlanan alanda, deniz dibi taraması yapılacak, denizdeki doğal varlıklar ve tarihi eserler yok olacaktır” dedi.

‘Toz, kirlilik ve gürültü’

Tuncer açıklamasının devamında ise “Bu maden ihracat limanının yanı sıra, halihazırda ÇED süreci devam eden çekek yeri projesi bölgeye artık geri döndürülemez zararlar verecektir. Marmara’yı saran derin kirlilik bu güzelim alana da bir hançer gibi saplanacaktır” ifadelerini kullandı.

Madenlerin nakli için kullanılacak limanın ÇED Raporu’na göre yıllık 10 milyon ton maden sevkiyatı yapmasının planlandığını aktaran Tuncer, “Bu, binlerce TIR’ın bu bakir ve doğa-tarih-turizm beldesine getireceği toz, kirlilik ve gürültü demektir. Ezcümle bu liman projesinin, savunulabilecek hiçbir bilimsel, teknik, insani ve vicdani yanı yoktur” sözlerini söyledi.

‘Son değil başlangıç’

Toplantıyı gerçekleştirmek isteyen Bakanlık ve şirket temsilcileri, yaklaşık iki saat boyunca sloganlarla protesto edildi. Eylemciler arasında aşırı sıcaktan dolayı bayılan kişiler oldu.

Toplantının iptal olması üzerine MUÇEP ve Güllük Körfezi Dayanışma Platformu adına açıklama yapan Avukat Bora Sarıca “Bu son değil başlangıç olacak. Tarihi İasos ve Kıyıkışlacık ile Güllük körfezini yağmalatmayacağız. Bugünkü tepkimiz daha çok artarak devam edecek. Bizler rantçılara karşı mücadelemizi hukuk ortamında ve bulunduğumuz yaşadığımız ortamlarda sürdürmeye devam edeceğiz. Her ÇED toplantısını düzenlemek istediklerinde halkın gücünü görüp böyle kaçarcasına buradan ayrılmak zorunda kalacaktır. Çünkü bu topraklar, bu doğa buradaki yaşam rantçıların değil burada yaşayın halkındır, korumaya devam edeceğiz” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.