HSH Nordbank’tan Türkiye yargısına rüşvet iddiası

Almanya kamu bankası HSH Nordbank, Türkiye’de bir gemicilik şirketine tazminat ödememek için Türkiyeli yargıçlara rüşvet vermekle suçlanıyor. Savcıların rüşvet iddialarını araştırdığı bildirildi.

Rüşvet iddiaları Alman Der Spiegel dergisi, Süddeutsche Zeitung ve kuzey Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Hamburger Abendblatt’ta geniş olarak yer aldı. Alman savcıların Türkiyeli yargıçlara rüşvet ödendiği iddialarını araştırdıkları belirtildi.

Alman basınında yer alan haberlere göre, armatörlere kredi veren Hamburg ve Schleswig Holstein Eyaletleri’ne ait resmi HSH Nordbank bankası, yedi yıl önce bir Türk armatöre borç verdi. Armatör borçlarını zamanında ödemeyince banka filoya el koydu. Konu bankanın şirketine haksız bir şekilde zarar verildiğini öne süren armatörün tazminat talebiyle yargıya taşındı.

Aleyhine gelişen davanın seyrini değiştirmek isteyen banka yetkilileri, Türkiye’de de faal olan Prevent AG adlı şirketi devreye soktu.

Şirket ise bankaya Nargile adını taşıyan bir proje sundu ve bunun üzerine taraflar anlaştı. İddialara göre Nordbank Türkiye’deki davanın kazanılması halinde 7 milyon euroya yakın ödeme yapacaktı. Hatta davanın ilk aşamada lehine gelişmesi üzerine bankanın şirketten 14 Nisan 2009 tarihli ve yaklaşık 3.6 milyon euroluk fatura aldığı, dolaysıyla bu paranın bir kısmının Prevent’e ödendiği ortaya çıktı.

İşte rüşvet iddiaları da bu fatura üzerine ortaya çıktı. Uluslararası Denetleme Şirketi KPMG bankanın defterlerini inceledi ve uzmanlar Nordbank’ın Alman güvenlik şirketi Prevent’e “başarı primi” adı altında Nisan 2009’da yaptığı 3.5 milyon Euro civarındaki ödemeyi şüpheli buldu. Hatta hazırlanan rapora göre banka Türkiye’deki davayla ilgili bilirkişi raporu için Avusturya’daki bir avukatlık bürosuna da 1.5 milyon Euro ödedi.

Bunun üzerine bankanın konuyu daha fazla gizli tutmamayı tercih ettiği ve yönetim kurulunun geçtiğimiz Perşembe günü Hamburg Savcılığı’na başvurarak banka içindeki bir işlemle ilgili suç duyurusunda bulunduğu belirtiliyor. Ancak banka konuyla ilgili olarak henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Spiegel dergisine göre bankanın yönetim kurulu Prevent adlı şirkete yapılan ödemeden haberdardı. Konunun 2009 yılı Haziran ayında yapılan yönetim kurulu toplantısında ele alındığı ve bunun tutanaklara yansıdığı belirtiliyor. Hatta Prevent’ten “siyaset ve ekonomi çevreleri nezdinde girişimde bulunarak Türkiye’deki tek taraflılığı kırmasının” rica edildiği ifade ediliyor.

Hür Demokrat Partili Wolfgang Kubicki iddialara ilişkin, “Bir devlet bankasının rüşvete karıştığı iddiası kabul edilemez” açıklamasını yaptı. Yeşiller Partisi de konunun “derhal aydınlatılmasını” talep etti. (DW)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR