2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİDoğa MücadelesiManşetTürkiyeVideo

Özel, direnişin 112’nci gününde Dikmece’de: Mahkeme ‘dur’ deyince durulmuyorsa düzen kalmaz

0

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, genel başkan seçildikten sonra ‘ilk ziyaretimi gerçekleştireceğim’ dediği Hatay‘a ziyarette bulundu. Özel, Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) konut yapımı için tarım arazileri ve zeytinliklerinin kamulaştırılmasına ve zeytinlerin kesilmesine karşı 112 gündür direnen Hatay’ın Dikmece köyünü ziyaret etti.

Depremzede köylüler, Özgür Özel’e mahkemenin “yürütmeyi durdurma kararına” rağmen TOKİ’nin arazilerde çalışmalarına devam ettiğini bildirdi. Özel, “Bütün Türkiye kamuoyuna Dikmece’den ifade edelim, aynen Anayasa Mahkemesinin kararını Yargıtay’ın saymamasını ve Cumhurbaşkanı’nın da onlara destek vermesi gibi hukuk devleti ayaklar altına alınıyor. Bu yargı kararının derhal uygulanması gerekli, takip edeceğiz” dedi.

Dikmece köylülerinden Hasan Özgün, Dikmece’de direnişin 112 gündür sürdüğünü hatırlattı ve geçen hafta Hatay 3’üncü İdare Mahkemesi‘nin projeye ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini, ancak mahkeme kararına rağmen arazilerde çalışmaların devam ettiğini açıkladı:

Karar önümüzde maalesef iş makinaları hiçbir kural yasa, mahkeme tanımaksızın çalışmaya devam ediyorlar. Biz burada zeytinliklerimizle, doğamızla, inancımızla, kültürümüzle yaşamaya devam etmek istiyoruz. Buradan sürülmemize izin vermeyeceğiz. Alevi olmak suç değildir. Biz Alevi olarak bu ülkenin eşit yurttaşı olmak istiyoruz, burada kalmak istiyoruz.”

‘Depremden ölmedik, şimdi öldürülmeye çalışılıyoruz’

ANKA‘nın aktardığına göre, TOKİ projesi kapsamında 400 bin zeytin ağacının kesilmek istendiğine dikkat çeken Özgün, “Bunların çok büyük bir kısmı 500-600 yıllık ağaçlar. Burası bölgenin en kaliteli zeytin ve zeytinyağının üretildiği yer” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 100’e yakın Dikmecelinin hayatını kaybettiğine değinen Özgün “Dikmece köyü zeytinlikleriyle meşhur bir köydür, şu anda depremden ölmedik. Ama deprem sonrası yolsuz, usulsüz, kuralsız uygulamalarla öldürülmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

‘Hukuk devleti ayaklar altına alınıyor’

CHP lideri Özgür Özel ise mahkemenin verdiği kararın takipçisi olacağını, benzer bir durumun Manisa Yırca’da da yaşandığını belirterek şunları söyledi:

“Dikmece’nin güzel insanları, sevgili canlar hepinizi saygıyla selamlıyorum. Sizin sesinizi de Ankara’dan duyduğumuz için geleyim ‘olayı bir sizin ağzınızdan dinleyeyim’ dedim. Elimdeki mahkeme kararında sizin başvurunuz sonucunda hakim yürütmenin durdurulmasına karar vermiş. Benzer bir olay Manisa’da Yırca’da yaşanmıştı. 6 bin tane zeytinlik kesilip termik santral yapılmak isteniyordu. Yırca köylüleri sizin gibi zeytinliklerine sahip çıkmak istediler biz de onlarla birlikte direndik, yürütmeyi durdurma kararı alındı ve durdu. Sonra da mahkeme kazanıldı.

Şimdi bu mahkeme kararının üzerinde Türk milleti adına yazıyor. Bu kararı tanımamak Türk milletini tanımamak demektir. Eğer mahkeme ‘dur’ deyince duruluyor, ‘yürü’ deyince yürünüyorsa orası hukuk devletidir. Mahkeme ‘dur’ deyince durulmuyorsa, orası hukuk devleti değildir, orada düzen kalmaz. Sen kurala uymazsan vatandaşın uymasını bekleyemezsin. Bunun için Dikmece’den mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına derhal uyulması gerektiğini, süreci en yakından takip edeceğimizi siz Dikmece’nin güzel insanlarına ifade etmek isterim. Dikmece’de 500 yıllık zeytin ağacı gitti mi geriye gelmez. 500 yıllık zeytin ağacını kestin mi sonra başka bir karar verdiğinde nasıl geri getireceksin? Bunu bütün Türkiye kamuoyuna Dikmece’den ifade edelim, aynen Anayasa Mahkemesinin kararını Yargıtay’ın saymamasını ve Cumhurbaşkanı’nın da onlara destek vermesi gibi hukuk devleti ayaklar altına alınıyor. Bu yargı kararı uygulanmalı, takip edeceğiz.”

Deprem konutlarının bir an önce yapılmasını ve bu konuda hızlı davranılmasını istediğini belirten Özel, “Ama mahkemenin ‘zeytin kesemezsin, bu ağaçların kesilmesi doğru değil’ dediği yerde buna sığınılmaması lazım” diye konuştu.

‘Mahkeme “dur” deyince durulmuyorsa düzen kalmaz’

CHP Genel Başkanı Özel, ziyaretinin ardından sosyal medya platformu X üzerinde Dikmecelilerin mücadelesine ilişkin yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

“Hatay Dikmece’de 112 gündür zeytinlikler için süren direnişe destek verdim. Türk Milleti adına verilen yürütmeyi durdurma kararını tanımamak, Türk milletini tanımamak demektir. Mahkeme dur deyince durulmuyorsa, orası hukuk devleti değildir, orada düzen kalmaz.”

‘Hatay’ın unutulmasına izin vermeyeceğiz’

duvaR‘dan Burcu Özkaya Günaydın‘ın aktardığına göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Hatay’a gelen Özel, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile bir araya geldi.

Hatay’ın çok badire atlatmasına rağmen dimdik ayakta kaldığını belirten Savaş, “Sığınmacı sorunuyla uğraştık, yangınlarla uğraştık. Daha sonra pandemiyle uğraştık. Deprem oldu, depremle uğraştık. Şimdi yine yangınlarla uğraşıyoruz. Çok badire atlattık, yine de dimdik ayaktayız. Kırk asırlık Türk yurdu çok sıkıntı çekti, sayın genel başkanımız önderliğinde sorunları aşacağız” dedi.

Savaş’tan sonra söz alan Ekrem İmamoğlu, Hatay’a gönderdiği desteği İstanbul halkı adına gururla yaptığını belirtti. İmamoğlu, “O dönemki genel başkanımız Sayın [Kemal] Kılıçdaroğlu anbean takip ederdi, şimdi yeni Başkanımız Özgür Özel ilk ziyaretini Hatay’a yaparak, CHP’nin Hatay’a ilgisini en üst seviyede tutma kararlılığını gösterdi. Hatay’da çalışmalarımız sürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Lütfü Savaş, İl Başkanımızla hep dayanışma içinde hizmet üretme gayretinde olduk” diye konuştu.

‘Bir sene sonra Hataylılar yine sokakta’

CHP lideri Özgür Özel de Hatay’da depremin ilk günlerinde büyük bir koordinasyonsuzluk yaşandığını, tüm Türkiye’de geç kalındığını fakat Hatay’da çok geç kalındığını vurguladı.

Özgür Özel, “Şimdi enkazlar kalkıyor dokuz şehirde bitti Hatay’da daha bitmedi. Bir görüşe göre enkazların yüzde 20’si duruyor. Bir görüşe göre de daha fazlası duruyor. Söz verdikleri gibi bir yılda evler yetişmeyecek ama Hatay’da durum kötü. 275 bin konut yapılması gerekiyor, 33 bin tanesinin ihalesi yapıldı. İnşaata başlanan ise bunun çok daha azı. İhalesi yapılanların bitmeyeceği de ortada, tut ki bitti, bir sene sonra 10 Hataylı’dan dokuzu yine sokakta” şeklinde konuştu.

Konteyner kentlerde kalanların da birçok sorunu olduğuna, yağmur altında kaldığına dikkati çeken Özel, konteyner isteyenlerin konteyner alamadığını, başvuru yapanların da yardımının kesildiğini aktardı.

‘Sağlık sorunları için heyet oluşturacağız’

Hatay’da depremde 60’un doktor öldüğünü ve beş doktorun hâlâ kayıp olduğunu, 600’den fazla sağlık emekçisinin hayatını kaybettiğini ifade eden Özel, Hatay’da kalp krizlerine müdahale edilmediği, yeterli teknik donanım olmadığı için ölümler yaşandığına işaret etti.

Özgür Özel, “Bunların hepsini sağlıktan sorumlu genel başkan yardımcımız yakından takip edecek. Hatay’daki sağlık sorunlarını incelemek üzere hekim milletvekillerimizden bir heyet oluşturacağız. Burada çalışıp Hatay’a özgü bir rapor hazırlayıp hem sağlık bakanına sunacaklar hem de kamuoyu ile paylaşacaklar” diye konuştu.

‘Bundan sonra Hatay benim şahsi meselemdir’

Hatay’da sorunun çok olduğunu ve bunları gündemde tutmak gerektiğini kaydeden Özel, şunları söyledi:

“Hatay’da il -ilçe başkanlarım ‘Hatay’ı unuttular, gündemden düştü’ dedi. Ben de bundan 20 gün önce onlara dedim ki ‘Seçilirsem mazbatayı almadan önce anamın babamın elini öper, mazbatadan sonra ilk ziyareti Hatay’a yaparım, o yüzden buradayım. Hatay’a sembolik ziyaret yapıp unutacak değiliz. Bu partinin birinci Genel Başkanı ‘Hatay benim şahsi meselemdir’ dedi, son Genel Başkan olarak ben de diyorum ki bundan sonra Hatay benim şahsi meselemdir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.