Dış Köşe

HDP – Ufuk Uras

0

Halkların Demokratik Partisi’nin Türkiye siyasi ikliminde önemli bir yer tutacağı, olağanüstü kongresinden beri süregelen tartışmalardan belli oluyor.

HDP’nin böylesi bir derinlikli tartışma konusu olması bile önemli ve öğretici.

Gerek HDK’nın gerek HDP’nin kadrolarını ve politik adımlarını bu geçiş sürecinde tamamlayarak düzen ve sistem partileri karşısında gerçek bir seçenek oluşturmasını istiyoruz ve bunun için çabalayacağız.

Elimizde hazır yapım tamamlanmış bir model söz konusu değil; zaten “Her şeyi biz hazırladık, siz de gelin katılın” demek yakışık almayacağından, bu süreci hep birlikte inşa adımları olarak okumak gerekir.

Partiyi bugüne kadar getiren eş sözcülerimiz Fatma Gök ve Yavuz Önen’e teşekkür ediyoruz ve yine birlikte mücadeleyi büyütüyoruz. Sevgili Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü’nün omuzlarındaki yükü paylaşıyoruz.

Halen dışardan bizi izleyen, gözleyen dostlarımızla da gözleye gözleye gözleme olmadan, başta 5 ay kalan yerel seçimler olmak üzere bir dizi pratik alanda ortak tutumlar almamız, karşılıklı güven sürecini de hızlandıracaktır.

Bu stratejik yönelimin içinde atacağımız taktik adımlardaki hassasiyetlerimiz sürecin esenliği açısından önemlidir.

HDK ve HDP’nin meclisleri mahalle mahalle bu doğrudan demokrasi deneyimi ile yerel yönetim ve diğer politikalarını da ete kemiğe büründürecekler.

Zaman zaman yerel seçimlere yönelik nasıl bir hat izleneceği sorularıyla da karşı karşıya kalıyoruz.

Siyasi hayata yeni başlamıyoruz, dayandığımız devasa bir müktesebat var. İlk defa da seçimlere girmiyoruz. Sadece son iki yerel seçimde izlediğimiz hatta bakarak bir çıkarımda bulunmak mümkün.

Doğrudan demokrasi, emek ekseni ve kamu çıkarı alâmetifarikamız. Barış, demokrasi ve sosyal adalet dinamiklerini bütünleştirmek temel hedefimiz.

Kısacası dünyayı yeniden keşfetmiyoruz, ama kendimizi güncelleme ihtiyacı konusunda da bir şüphemiz yok.

Geçmiş seçim deneylerimizde bir dizi parti ve siyasi yapı, kâğıt üzerinde ortak çabamıza destek sunacağı taahhüdünde bulunur, ama sonra yine bildiklerini okurdu. Eldeki malzemenin de farkındayız.

Bu seçimlerde AKP ve CHP gibi partiler karşısında 3. seçeneğin detaylandırılmasını hep birlikte gerçekleştirmeliyiz.

Partinin sadece Kürt siyasi hareketi ve sosyalistlerle sınırlı olduğu algılamasının gerçek dışı olduğu kısa bir süre içinde fark edilecektir.

Özellikle Demokratik İslam Konferansı bu yönelime derinlik kazandıracak ve giderek mütedeyyin yurttaşlarımızdan sosyal demokratlara, Alevilerden, azınlıklara, Can Yücel’in dediği gibi “Başka türlü bir şey benim istediğim” arayışının ve geleneksel siyasetten kopuşun açık adresi olacağız. Siyasetin gökkuşağını hep beraber yaratacağız.

Yeni Türkiye’nin tek başına eski Türkiye üzerinden inşa edilemeyeceğini de görüyoruz. O yüzden bu bir tür sadece toplumu değil, kendimizi de dönüştürme ve değiştirme süreci olacaktır.

HDK, Türkiye’nin her yerinden güçlü adaylarla kendini ortaya koyma kararı aldı, buna karşın kamuoyunda hala bizi yedeklemek, kuyruğuna takma, patronaj eğilimleri ve bir medya basıncı da görülüyor.

Bu nafile çabayı kendine iş edinen lobiler enerjilerini kimseyle ittifak kurmayacağını açıklayan CHP’ye yöneltirlerse faydalı olur. CHP dün kurulmadı ve 90 yıllık ilkeleri de 6 okunda cisimlenmiş durumda.

Zaten bizler de bu yapıların değişip dönüşmeyeceğini gördüğümüz için bu umuda yolculuğa yelken açıyoruz ve bu başlangıcı başkalarına stepne olmak olarak görmüyoruz.

Benim bu tür konularda CHP’ye güvenim tamdır. Tezkere, andımız, anadil gibi konularda yaptıkları, yapacaklarının da teminatı olacaktır.

AKP’nin de ana muhalefetten pek memnun olduğu bu kolay lokma halinin, kaderimiz olması söz konusu olamaz. Yerel seçimlerin ardından ana muhalefetin HDP olduğu tescillenecektir.

Bu dönemde de yer almaktan onur duyduğum HDK ve HDP organlarında bu ve benzeri meseleleri etraflıca ele alacağız zaten.

Ortak bir gelecek ve yaşam için ortak örgütlenme ve giderek organik bir partide buluşmak önem taşıyor.

Herkesi bu umuda yolculuğa davet ediyoruz. Davet bizden, takdir sizden.

Ufuk Uras – Özgür Gündem www.ozgur-gundem.com

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.