Ankara’da vatandaşlar günlerdir sele, fırtınaya ve hortuma karşı yaşam mücadelesi veriyor. Günlerce başkenti üst üste vuran sel nedeniyle üç vatandaş hayatını kaybetti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden ardı ardına Ankara için kuvvetli ve sağanak yağış uyarıları yapıldı.
Öte yandan Kütahya, Çorum, Amasya ve Silivri’de de sel ve hortum yaşandı. Vatandaşlar bu bölgelerde ilk defa hortumla karşılaşttıklarını belirterek yaşanan paniğe dikkat çekti.
Başkentte yaşanan fırtınada saatte 92 km rüzgar hızı ölçülürken 127 kg yağış gerçekleştiği duyuruldu.
Dün Akyurt’ta bir kişi işyerinde elektrik akımına kapılarak hayatını kaybederken bir kişi de selden kaçmaya çalışırken yüksekten düşerek vefat etti.
11 Haziran’da Altındağ’da bir kişi arabasında suya kapılarak hayatını kaybetti. CHP Mamak Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı İlkay Yiğit de selde hayatını kaybetti.
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre; son dört günde yaşanan 250 ağaç devrilmesi, 63 çatı uçması, 5 istinat duvarı çökmesi, 166 mahsur kalma dâhil 6670 olaya müdahale edildi.
İlgili haber: Yassine Lembarki: İnsanlık için en kötü ve en iyi çağ, krizi aşabiliriz [İklim Kuşağı-28]
📣 Son dört günde kentimizde yaşanan yağışlar ve sel felaketi ile bugün Kalecik ilçemizde başlayan ve Ankara Merkez'de de beklenen yağışlar hakkında bilgilendirme
🔗 https://t.co/UKms2UCzNq pic.twitter.com/OPvx7tp29i
— Ankara Büyükşehir (@ankarabbld) June 12, 2022
Tüm ilçelerde aynı anda sel
Belediye ayrıca başkentin tüm ilçelerinde aynı anda sel yaşandığını duyurdu.
985 su baskını, 188 mahsur kalma, 106 hasar, 148 ağaç devrilmesi, 125 çatı uçması ve 130 araç zararı ihbarı yapıldı.
İlgili haber: Küresel ısınma, deniz ekosisteminde son 250 milyon yılın en büyük yok oluşuna sebep olabilir: Çare 1.5 derece

Belediye tarafından yapılan ihbar ve müdahale verilerine göre; en çok ihbar 171’le Çankaya’dan geldi. Çankaya’yı Mamak, Sincan ve Keçiören takip etti.
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, cep telefonlarına gönderdiği sesli “hayati uyarı bildirimi” mesajı ile vatandaşları muhtemel sel, taşkın ve heyelan tehlikelerine karşı uyardı. Sosyal medyada pek çok vatandaş AFAD’ın mesajları sonrasında panik yaşadığını aktardı.
İlgili haber: Greta Thunberg’den iklim kriziyle mücadele için el kitabı
Selin ardından pek çok bölgede belediye ekipleri temizlik çalışmalarına başladı. AFAD, ASKİ, UMKE, JAK, AKUT ve İHH de belediye ekiplerine yardımda bulundu.

Ankara’da Esenboğa’da çıkan hortum, uçakların piste inememesine, başka havalimanlarına iniş gerçekleştirmesine neden oldu.
Vatandaşlardan bazıları yaşanan sellerden dolayı altyapı sorunlarından hareketle belediyeyi eleştirirken bazıları da sorunun kaynağı olarak iklim krizini işaret etti.

İlgili haber: İklim aktivistlerinden ‘Dünya Günü’ kampanyası: İklim acil durumu ilan edilsin
İklim değişikliği ve aşırı hava olayları
İnsan faaliyetleri sonucunda yaşanan aşırı hava olayları, iklim değişikliği kaynaklı ve gittikçe artan felaketlerin sonuçları olarak gösteriliyor.

İklim değişikliğinin etkileri nedeniyle Türkiye kış aylarında daha az yağış almaya başlarken, son yıllarda ani yaz sağanaklarının sayısı, sıklığı ve şiddeti artmış durumda.
Türkiye’nin içerisinde bulunduğu Akdeniz havzasındaki sıcaklıklar küresel ortalamadan yüzde 20 daha hızlı yükseliyor.

Ani ve ve yoğun sağanaklar kentleri vurduğunda da bunun etkileri de ölümcül olabiliyor.
Bunun son örneği ise Haziran ortasında Ankara’da yaşanmış durumda.
İklim değişikliğinin küresel piyasalara etkisinin incelendiği son araştırmaya göre; iklim değişikliği 2050’ye kadar yıllık küresel ekonomik hasılanın yüzde 4’ünün kaybına neden olabilir. Rapora göre yoksul ülkeler yine iklim krizini sırtlanacak. Türkiye’de en çok öne çıkan tehditler ise sıcak dalgaları ve su stresi.

Çoğu ülke için, iklim değişikliğinin etkilerine maruz kalma oranları ve iklim değişikliğinden kaynaklanan maliyetler de halihazırda artıyor.
Sigorta şirketi Swiss Re‘ye göre son 10 yılda sadece fırtınalar, orman yangınları ve sel felaketleri küresel olarak GSYİH‘nın yaklaşık yüzde 0,3’ü kadar kayıplara neden oldu.
İklim krizi sonucunda yaşanan aşırı hava olaylarından olumsuz yönde en çok etkilenenler ise kırılgan kesimler oluyor.

Kırılgan kesimlerin içerisine yine daha yoksul ülkelerin vatandaşları, kadınlar, ötekileştirilen kesimler giriyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü, son 50 yılda dünyanın herhangi bir yerinde ortalama olarak hava, iklim veya su ile ilgili bir felaketin meydana geldiğini ve günlük 115 ölüme ve 202 milyon doların üzerinde kayba neden olduğunu ortaya koyuyor.