Manşetİklim Krizi

İklim aktivistlerinden ‘Dünya Günü’ kampanyası: İklim acil durumu ilan edilsin

0

İklim için Türkiye, Youth for Climate Türkiye, İklim Öncüleri, Genç TEMA Gönüllüleri, Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi ve Roots & Shoots Türkiye aktivistleri, 1970 yılından beri iklim krizine ve çevre kirliliğine dikkat çekmek için küresel olarak her yıl 22 Nisan’da kutlanan Dünya Günü’nde change.org üzerinden imza kampanyası başlattı.

6 Ekim 2021’de Paris Anlaşması’nın TBMM’de onaylanmasının ardından henüz somut adımlar atılmadığına dikkat çeken çevreciler, “Dünyayı iklim krizinin geri dönüşü olmayan eşiklerine biz getirmedik” diyerek karar vericilerden “iklim acil durumu” ilan edilmesini talep etti.

‘Gençlere borcunuz var’

Aktivistler şu çağrıyı yaptı:

“Biz gençlere iklim kriziyle kararlı mücadele borcunuz var. ‘İklim Acil Durumu’ ilan edin, kararlı ve etkili karbonsuz gelecek eylem planını katılımcı yollarla hazırlayın. Dünyayı iklim krizinin geri dönüşü olmayan eşiklerine biz getirmedik ama bu kriz suya, gıdaya erişimimizi, insan onuruna uygun bir yaşam sürmemizi, yaşadığımız doğayı, geleceğimizi tehlikeye attı.

İklimi kurtarmak demek, geleceğimizi de kurtarmak demek. İklim krizi acil ve kaçınılmaz bir eylem planı gerektiriyor. Dünyada 35 ülke, yerel, bölgesel yönetimler ile birlikte toplam 1 milyardan fazla insanın temsil edildiği 2012 farklı yönetim yapısı iklim acil durumu ilan etti. Türkiye iklim krizine karşı savunmasız bir ülke. Ülkenin her yerinde, yangınlar, seller, afetler olurken, bu krize kararlı bir eylem planı başlatmamız için tam zamanı.”

‘İklim krizi bilim kurulu’ kurulsun

Talepler ise şöyle:

  • İklim acil durumuna yönelik TBMM ve tüm bakanlıklar ortak hareket ederek iklim acil durumu ilan etsin, hukuki düzenlemeler yapsın.
  •  Başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere, tüm belediyeler belediye meclislerinde iklim acil durumu ilan edilmesine karar versin.
  •  Sivil toplum kuruluşları ve bilim insanlarının davet edileceği bir iklim krizi bilim kurulu kurulsun.
  • İklim krizi bilim kurulunun ana hedefi karbonsuz düzene geçiş ve sıfır karbon yol haritasını hazırlamak olarak belirlensin.”

Altı örgütün bir araya gelerek başlattıkları kampanya 30 bin imzaya ulaşmak üzere.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.