2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİKentManşetVideo

Hataylılar ‘rezerve karşı’ hukuk mücadelesi başlattı: Vazgeçmeyiz!

0

Video Haber: Burcu ÖZKAYA GÜNAYDIN

*

6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da “rezerv alan” ilan edilerek mülklerine el konulmak istenen vatandaşlar, hukuk mücadelesi başlattı.

Kırıkhan ilçesi Gündüz Mahallesi ve Defne ilçesi Çekmece Mahallesi sakinleri bugün Hatay Adliyesi önünde toplandı.  “Mahallemizi sermayeye teslim etmeyeceğiz” pankartı açan depremzedeler, önce açıklama yaptı, ardından rezerv alan ilanına kabul etmediklerine dair dilekçelerini mahkemeye iletti.

‘Üç kat üzeri imar vermeyenler altı kat yapıyor’

Mahallenin sağından solundan fay hattı geçmesine rağmen altı kata kadar imar izni verilmesine tepki gösteren Kırıkhan Gündüz Mahallesi’nden Cihangir Uçmaz, “Eskiden üç katın üzerine imar vermiyorlardı şimdi işin içinde rant olunca veriyorlar. Benim evimi, arsamı rızamı almadan gasp ediyorsun, beş katı kime satıyorsun” diye sordu.

‘Bu, kente çökme yasası’

Birkaç hafta önce Akevler Mahallesi‘nde yaşayan vatandaşların yaptığı gibi bugün de Kırıkhan ve Defne’den yurttaşların toplu dava açtığını söyleyen Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Hatay İl Sözcüsü Hasan Özgün, bu yasanın “şehre çökme yasası” olduğunu söyledi.

Özgün, “Rezerv Yasası’na ve uygulamaya karşı hem hukuksal hem de fiili meşru tüm mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

Hatay’da rezerv alan protestosuna polis şiddeti
Hatay’da rezerv alanı genişledi: Bilgilendirme toplantısı yeni soru işaretleri doğurdu
‣ Hatay’daki mülk sahipleri endişeli: Sit alanı, riskli ve rezerv alan bilinmezliği…
Danıştay, Antakya için ‘riskli alan’ ilanının iptalini istedi 
Samandağ’da rezerv alanı protestosu: Dededen kalma malları gasp etmek istiyorlar
İlk rezerv yapı alanı ilanı Antakya ve Defne’de: 50 bin kişi mülksüzleşebilir
‣ AKP’nin ‘kentsel dönüşüm’ teklifi komisyondan geçti: Kent içi arazi ve binalara el konulabilecek

‘Bizi deprem değil, rezerv yıktı’ 

6 Şubat’ta meydana gelen depremden kurtulup rezerv uygulamasına yakalandıklarını söyleyen Kırıkhan Gündüz Mahallesi’nden bir vatandaş da  “Babadan, dededen kalan evlerimizi, yurtlarımızı yıkmak istiyorlar. Bize ne zaman ev verecekler ne kadar borçlandıracaklar belli değil. 500 metrekare olan yere 85- 100 metrekare ev verecekler, nasıl kabul edelim” diye konuştu.

Bugün Anayasal haklarını kullanarak, dava sürecini başlattıklarını belirten Çekmece Mahallesi’nden Çiğdem Arslan da Antakya’nın bugün sahip çıkılmaya, yalnız bırakılmamaya ihtiyacı olduğunu, mücadeleyi sürdüreceklerini, asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.

 

 

 

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.