Dünyaİnsan HaklarıManşet

Guterres: Gazze çocuklar için bir mezarlığa dönüşüyor

0
Fotoğraf: WHO

İsrail ile Hamas arasındaki savaş nedeniyle Gazze Şeridindeki çatışmaların yoğunlaşma ve daha geniş bir bölgeye yayılma riski artarken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres dün (6 Kasım) Filistin‘e sağlanacak insani yardımın desteklenmesi için çağrıda bulundu.

Gazze’de İsrail saldırıları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 10 bin’e ulaştığını aktaran Guterres, işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan yaklaşık 3 milyon insana yardım etmek üzere 1,2 milyar dolarlık insani yardım yapılması gerektiğini vurguladı.

New York‘taki BM Genel Merkezi’nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Guterres, “Gazze’de yaşanan kâbus insani bir krizden çok daha fazlasıdır. Bu bir insanlık krizidir” dedi.

Ayrıca İsrail güçleri ile Hamas militanları arasında artan şiddet ve çatışmaların genişlemesinden duyduğu ciddi endişeyi dile getirerek “Doğu Kudüs‘ün de içinde bulunduğu işgal altındaki Batı Şeria kaynama noktasında” ifadelerini kullandı.

‣ İsrail-Hamas savaşı: 13 gündür Gazze’de her 15 dakikada bir çocuk öldürüldü

Fotoğraf: AFP

‘Çocuklar için bir mezarlık’

Gazze’de yaşanan felaketin insani ateşkes ihtiyacını her geçen saat daha da acil hale getirdiğini vurgulayan BM Genel Sekreteri, sivillerin korunmasının her şeyden önemli olduğunu vurguladı.

Gazze’de hayatını kaybedenler arasında çocukların ciddi bir orana tekabül ettiğine işaret eden António Guterres, “Gazze çocuklar için bir mezarlığa dönüşüyor.  Her gün yüzlerce kız ve erkek çocuğun öldürüldüğü ya da yaralandığı bildiriliyor” diye konuştu.

Guterres şunları ekledi:

Dört haftalık bir süre zarfında, en az 30 yıldır herhangi bir çatışmada öldürülenden daha fazla gazetecinin öldürüldüğü bildiriliyor. Örgütümüzün tarihindeki benzer dönemlere kıyasla daha fazla Birleşmiş Milletler yardım görevlisi öldürüldü.”
‣ UNICEF: Gazze binlerce çocuğa mezar oldu, yaşayanlar için cehennem

‘İhtiyaç okyanusu’

BM ve ortakları tarafından başlatılan insani yardım çağrısının, Gazze Şeridindeki tüm nüfusa ve Doğu Kudüs’ün de içinde olduğu Batı Şeria’daki yarım milyon Filistinliye destek sağlaması bekleniyor.

Guterres, Mısır‘dan Refah kapısı yoluyla Gazze’ye bir miktar yardım girmesine rağmen, bu “yardım damlasının ihtiyaç okyanusunu karşılamadığını” söyledi.

Çatışmalardan önce günde 500 olan yardım kamyonu sayısı son iki hafta içinde 400’e ulaştı ve bu yardımlar arasında çok ihtiyaç duyulan yakıt bulunmuyor.

BM lideri, yakıt ihtiyacını şu sözlerle açıkladı:

“Yakıt olmadan, kuvözlerdeki yeni doğmuş bebekler ve yaşam destek ünitesindeki hastalar ölecek. Su pompalanamıyor ya da arıtılamıyor. Ham kanalizasyon yakında sokaklara fışkırmaya başlayabilir ve hastalıkları daha da yayabilir. Kritik yardımlarla yüklü kamyonlar yolda kalacak.”

Fotoğraf: AP

‘Acil insani ateşkes’

Genel Sekreter Guterres bundan sonra izlenecek yolun açık olduğunu belirterek, derhal insani ateşkes sağlanması ve tüm tarafların uluslararası insani hukuka saygı göstermesi çağrısını yineledi.

Gazze’de Hamas tarafından tutulan tüm İsrailli rehinelerin koşulsuz olarak serbest bırakılması ve sivillerin, hastanelerin, BM tesislerinin, sığınakların ve okulların korunması çağrılarını yineledi.

“Daha fazla gıda, daha fazla su, daha fazla ilaç ve tabii ki yakıt – Gazze’ye güvenli, hızlı ve ihtiyaç duyulan ölçekte girmelidir. Hemen şimdi. Gazze’de ihtiyacı olan herkese malzeme ulaştırmak için sınırsız erişim. Şimdi. Ve sivillerin canlı kalkan olarak kullanılmasına son verilmesi.  Şimdi” dedi.

‣ İsrail-Hamas savaşında 18’inci gün: Kurbanların yaklaşık yüzde 70’i çocuk, kadın ve yaşlılar

Çatışma genişliyor, nefret artıyor

Çatışmanın daha geniş çaplı etkilerine de değinen Guterres, “Lübnan ve Suriye‘den Irak ve Yemen‘e dek uzanan tırmanma sarmalına” işaret etti. Çatışmaların sona erdirilmesi çağrısında bulunan BM Genel Sekreteri, “soğukkanlılığın ve diplomatik çabaların galip gelmesi gerektiğini” söyledi.

Guterres, nefret söylemlerinin ve provokatif eylemlerin de sona ermesi gerektiğini sözlerine ekledi. Guterres, antisemitizm ve Müslüman karşıtı bağnazlığın artmasından derin rahatsızlık duyduğunu belirterek, dünyanın birçok yerinde hem Yahudi hem de Müslüman toplumların kişisel güvenlikleri ve emniyetleri için yüksek alarm durumunda olduklarını kaydetti.

Duyguların ateşlendiği ve tansiyonun yükseldiği bir ortamda “ortak insanlığımıza tutunmanın bir yolunu bulmalıyız” diyen Guterres şunları ekledi:

“Gazze’deki sivilleri düşünüyorum – büyük çoğunluğu kadın ve çocuk – acımasız bombardıman karşısında dehşete düşmüş durumdalar. Yaklaşık bir ay önce İsrail’de işkence edilerek öldürülenleri ve sadece hayatlarını yaşarken evlerinden, ailelerinden, arkadaşlarından kaçırılan rehineleri düşünüyorum” diye ekledi.

‣ İsrail-Hamas savaşında toplam ölü sayısı 6 bini aştı: Çoğu sivil, yaklaşık üçte biri çocuk

UNRWA personeli yasta

Genel Sekreter ayrıca Filistinli mültecilere yardım eden UNRWA’nın Gazze’de öldürülen 89 çalışanının yasını tutan BM ailesine de katıldı.

Aralarında öğretmenler, okul müdürleri, doktorlar, mühendisler, güvenlik görevlileri ve destek personelinin de bulunduğu bu meslektaşlarımızın çoğu aile fertleriyle birlikte öldürüldü.

Bunların arasında “kas distrofisinin ya da tekerlekli sandalyesinin hayallerini kısıtlamasına izin vermeyen” parlak bir öğrenci olan ve UNRWA’da bilgi teknolojileri alanında çalışan Mai adında genç bir kadın da vardı. 

 Sözlerini tamamlarken Guterres, barışa ve İsrailliler ile Filistinliler için iki devletli bir çözüme giden yolun açılmasına yardımcı olmak da dâhil olmak üzere, “bu acımasız, korkunç, ıstırap verici yıkım çıkmazından bir çıkış yolu” için uluslararası eylem çağrısında bulundu.

‣ İsrail-Hamas savaşı ‘sivillerin benzeri görülmemiş ızdırabıyla’ sürüyor: İnsanlık üstün gelmeli

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.