İklim KriziManşet

Greta Thunberg’e ‘polise itaatsizlikten’ para cezası

0
 İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, haziran ayında isveç‘in Malmö kentinde katıldığı iklim protestosunda ‘polise itaatsizlik ettiği’ gerekçesiyle bugün hakim karşısına çıktı. 

Malmö Bölge Mahkemesi, Thunberg’in 16 Haziran’da polisin iklim protestosundan ayrılma emrine itaatsizlik ettiğine hükmederek para cezası ödemesine karar verdi.

20 yaşındaki iklim aktivisti  19 Haziran’da şehrin petrol terminalinde Take Back the Future çevre grubu tarafından düzenlenen altı günlük bir protestoya katılmış; dördü yolu kapatan ve terminale giriş çıkışları engellemek için tankerlere tırmanan yaklaşık 20 protestocudan farklı olarak polisin ayrılma emirlerine uymayı reddetmişti.

Eylemin ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yapan genç aktivist, iklim krizinin “sayısız insan için zaten bir ölüm kalım meselesi olduğunu” yazmış; “Seyirci kalmak yerine fosil yakıt altyapısını fiziksel olarak durdurmayı seçiyoruz” demişti. 

‘Emri dinlemedim, eylemlerim meşrudur’

Greta Thunberg mahkemede kendisine yöneltilen suçlama sorulduğunda, “O gün orada olduğum ve dinlemediğim bir emir aldığım doğru, ancak suçu reddetmek istiyorum” diye konuştu: 

“Eylemlerim meşrudur. Yaşamı, sağlığı ve mülkü tehdit eden acil bir durum halinde olduğumuza inanıyorum. Sayısız halk ve topluluk hem kısa vadede hem de uzun vadede risk altında.”

Kısa bir duruşmanın ardından mahkeme eylemlerinden sorumlu olduğunu tespit ettiği Thunberg’i 1.500 kron (144 $) para cezasına ek olarak İsveç suç mağdurları fonuna 1.000 kron ödemeye mahkum etti.

Thunberg, mart ayında Oslo‘da Yerli halkın toprak hakları üzerine rüzgar santrallerine karşı düzenlenen bir gösteri sırasında ve ocak ayında Almanya‘da kömür madenine yer açmak için Lützerath köyünün yıkılmasına karşı yapılan protestolar sırasında polis tarafından iki kez kısa süreliğine gözaltına alınmıştı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.