COP28Enerjiİklim KriziManşet

Londra’da ‘Petrolün Oscarları’nı protesto eden Greta Thunberg’e dava açıldı

0
Fotoğraf: Henry Nicholls / AFP

Greta Thunberg dün (17 Ekim) İngiltere’nin başkenti Londra‘da düzenlenen bir petrol endüstrisi konferansını protesto ederken tutuklanmasının ardından İngiliz polisi tarafından dava edildi.

İsveçli iklim aktivisti, Energy Intelligence Forum‘un [Enerji İstihbarat Forumu] düzenlendiği Mayfair‘deki InterContinental London Park Lane oteli dışında diğer yüzlerce protestocuyla birlikte eylem yaparken gözaltına alındı.

euronews’ün aktardığına göre, 17-19 Ekim tarihleri arasında yapılan ve daha önce Petrol ve Para konferansı olarak bilinen etkinlikte, dünyanın en büyük petrol ve gaz şirketlerinin yöneticileri, finansörler ve Birleşik Krallık bakanları bir araya geliyor.

Thunberg dün sabah düzenlediği basın toplantısında, “Petrol ve para konferansının elitlerinin dönüşüm [enerji geçişi] gibi bir niyeti yok. Onların planı, bu yıkıcı kâr artışını sürdürmek. Bu yüzden doğrudan eyleme geçmek zorundayız” diye konuştu.

20 yaşındaki aktivist, polisin otel çevresinde uyguladığı 14’üncü Madde kararını ihlal etmekle suçlanıyor. Polis güçleri tarafından yapılan açıklamada toplamda 27 protestocunun tutuklandığı ve 26’sı hakkında dava açıldığı belirtildi.

Oily Money Out [Petrol Kaynaklı Paraya Son] kampanyasını yürüten Fossil Free London [Fosilsiz Londra] organizatörlerinden Nuri Syed Corser “Bu tür tutuklamalar bizi caydırmayacak. Protesto hakkımız bize ait, bu hakkı bize hükümet vermedi” dedi. 

Thunberg kefaletle serbest bırakıldı. Duruşması ise 15 Kasım’da görülecek.

Fotoğraf: Fossil Free London

Enerji İstihbarat Forumu nedir?

2019 yılına kadar daha şeffaf bir şekilde yürütülen etkinlik Petrol ve Para konferansı olarak adlandırılıyordu. İklim aktivistleri forumun “petrolün Oscar’ı” olmaya devam ettiğini söylüyor ve endüstrinin sektör dışında “aynı tas aynı hamam” yaklaşımını protesto ediyor.

Konferans daha önce de iklim aktivistlerinin protestolarına konu olmuştu. Ancak şehri fosil yakıt endüstrisi için yaşanmaz hale getirmeye and içen bir aktivist grubu, bu yılki etkinliğin daha da şiddetli protestolarla karşı karşıya kalmasına öncülük ediyor.

Konferans 1980 yılından bu yana petrol, gaz, siyaset ve finans dünyasının liderlerini bir araya getirerek enerji sektörünün karşı karşıya olduğu zorlukları tartışıyor. Konferansa enerji haberleri, verileri ve analizleri sağlayan Energy Intelligence ev sahipliği yapıyor.

Uzun vadeli sponsor New York Times‘ın etkinliğin konusunun “endişe verici” olduğunu söyleyerek çekilmesinin ardından 2019’da baskı altında kalan zirvenin adında değişikliğe gidildi.

Energy Intelligence o dönemde yaptığı açıklamada, “Enerji sektörü değişiyor ve konferans programımız son yıllarda iklim değişikliği ve enerji dönüşümünün zorluklarını ele almak için geliştikçe, konferansımızın yeni bir kimliğe ve yeni bir yetkiye ihtiyacı olduğunu hissettik” demişti.

Bu yılki etkinliğin “temel soru etrafında samimi bir sohbet” vaat ettiği belirtiliyor: “Bölünmüş bir dünya gezegene güvenilir, uygun fiyatlı ve temiz bir şekilde nasıl güç sağlar?”

Konuşmacılar arasında İtalyan petrol devi Eni‘nin CEO’su Claudio Descalzi, dünyanın en büyük kirleticilerinden biri olan Saudi Aramco‘nun Başkanı ve CEO’su Amin Nasser ve Birleşik Krallık’taki tartışmalı Rosebank petrol sahası geliştirme şirketinin arkasındaki Equinor‘un Başkanı ve CEO’su Anders Opedal gibi bir dizi fosil yakıt devinin yöneticileri de yer alıyor.

Birleşik Krallık’ın Enerji Güvenliği ve Net Sıfırdan sorumlu Devlet Bakanı Graham Stuart ve ülkenin eski Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı Charles Hendry de konuşmacılar arasında yer alıyor.

Yakın zamana kadar, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi (COP28) Başkanı ve Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC) CEO’su Sultan Al Jaber de konuşmacı listesinde yer alıyordu. Ancak şimdi Jaber’in listeden çıkarılmış olduğu belirtiliyor.

Fotoğraf: Henry Nicholls / AFP

COP28 başkanı Londra konferansından çekildi: Yüzleşemiyor

İklim aktivistleri, Enerji İstihbarat Forumu’nun özellikle endişe duydukları bir yönü olan Al Jaber’in konferansa katılımı konusunda zafer kazandıklarını belirtiyor.

Wells konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Ülkelerin bir araya gelerek iklim konusunda bir şeyler yapmaları için en önemli fırsat olan ve fosil yakıt endüstrisinin etkisi nedeniyle her yıl heba edilen küresel iklim zirvesinin başına bir petrol CEO’sunun getirilmesi satirinin de ötesinde. Ancak Al Jaber’in protestomuzdan korkarak kaçıyor gibi göründüğü gerçeğiyle ilgili bazı harika haberler aldık. Görünüşe bakılırsa, tam da COP28 sahnesine çıkmadan önce bu tür bir hesap verebilirlikle yüzleşemiyor.”

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.