Enerjiİnsan HaklarıManşet

Greta Thunberg, Norveç’te ‘hükümet kapatma’ eyleminde gözaltına alındı

0

Norveç‘te uluslararası sözleşmeler kapsamında yerli Sami halklarının geleneklerine zarar verdiği ve haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 16 ay önce kapatılması yönünde karar alınan rüzgar türbinlerini protesto eden aktivistlere katılan Greta Thunberg, polis tarafından gözaltına alındı.

İsveçli aktivist Thunberg, kısa süre sonra serbest bırakıldı.

Bakanlık önündeki protesto: Gerekirse devleti kapatırız

Reuters‘in aktardığına göre, Thunberg’in de aralarında olduğu yerli ve çevreci aktivistler, salı günü ren geyiği meralarından rüzgar türbinlerinin kaldırılmasını talep eden bir protesto kapsamında Norveç’teki birkaç bakanlığa erişimi engelledi.

Norveç’in yüksek mahkemesi 2021’de ülkenin merkezindeki Fosen‘de inşa edilen iki rüzgar çiftliğinin uluslararası sözleşmeler kapsamında Sami insan haklarını ihlal ettiği yönünde karar vermişti. Ancak türbinler 16 aydan fazla bir süre sonra hâlen çalışır durumda.

Polis, göstericiler için yeni bir hedef olan Maliye Bakanlığı önündeki göstericileri uzaklaştırmaya başladığında, yüzden fazla gösterici, 1970’lerin Sami sloganı olan “Sami ruhunu göster” anlamına gelen sloganlar attı.

Aktivist grupları, ulaştırma ve aile bakanlıklarının da içinde bulunduğu, yakınlardaki enerji bakanlığı ve tarım bakanlığı önünde de gösterilerine devam etti.

Dünyanın karbon bazlı enerjiye bağımlılığının sona erdirilmesinin savunucularından Thunberg, hükümetlerin yeşil enerjiye geçişinin Yerli Sami hakları pahasına olmasına izin vermemesi gerektiğini söyledi.

Thunberg, enerji bakanlığının önündeki, protestoda “İnsan haklarını ihlal ettikleri için böyle bir protesto olacağını tahmin etmeleri gerekirdi” dedi.

Bir aktivist de gerekirse “bakanlık bakanlık ilerleyerek devleti kapatacaklarını” söyledi.

Sami kökenli müzisyen ve aktivist Ella Marie Haetta Isaksen, “Devlet Sami halkını hayal kırıklığına uğrattı. Umarım bazı bakanlar, bu insan hakları ihlalinden kurtulmanın tek yolunun şehrin rüzgar türbinlerini sökmek olduğunu yakında anlarlar” diye konuştu.

Ren geyiği çobanları, rüzgar türbinlerinin hayvanları korkuttuğunu ve asırlık geleneklerini bozduğunu söylüyor.

‘Karmaşık bir yasal ikilem’

Enerji bakanlığı, yüksek mahkeme kararına rağmen türbinlerin kaderinin karmaşık bir yasal ikilem olduğunu ve bir uzlaşma bulmayı umduğunu, ancak Fosen davasında yeni bir karar almanın bir yıl daha sürebileceğini açıkladı.

Enerji Bakanı Terje Aasland, bakanlık girişindeki göstericilerle görüştükten sonra “Çözüm, uzun süre geçerliliğini koruyabilecek yeni bir karar almak” dedi: “Çıkar çatışmaları mevcut ve bunları mümkün olan en iyi şekilde ele almamız lazım. Yerlilerin insan haklarını iyi bir şekilde konuya dahil etmeye çalışmalı, en azından ren geyiği gütmenin güvenli bir geleceğe sahip olmasını sağlamalıyız.”

Lützerath’ta da gözaltına alınmıştı

Thunberg, binlerce aktivistle birlikte, Almanya’nın Frankfurt kentinin 120 kilometre batısında yer alan Lützerath köyünün yıkılarak kömür madeni projesine dahil edilmesine karşı düzenlenen protestolar sırasında da Alman polisi tarafından taşınarak köyden çıkarılmış ve iki kez gözaltına alınmıştı.

‣ İklim aktivisti Greta Thunberg, Lützerath’den polis zoruyla uzaklaştırıldı
‣ Thunberg, Lützerath’taki ikinci gözaltının ardından serbest bırakıldı
‣ Maden karşıtı aktivistler polis zoruyla Lützerath’tan çıkarılıyor

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.