Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

Thunberg, Lützerath’taki ikinci gözaltının ardından serbest bırakıldı

0
Fotoğraf: Wolfgang Rattay / Reuters

Binlerce aktivistle birlikte, Frankfurt‘un 120 kilometre batısında yer alan Lützerath köyünün yıkılarak kömür madeni projesine dahil edilmesine karşı çıkan Greta Thunberg, salı günü polis tarafından taşınarak köyden çıkarılmış ve göz altına alınmıştı.

The Wall Street Journal‘ın aktardığına göre, Ende Gelände adlı iklim hareketinin sözcülerinden Charly Dietz, Thunberg’in ve diğer göstericilerin kömür madeninin önünü kapattığını ve polisin onlardan ayrılmalarını istemesine rağmen ayrılmadıklarını söyledi.

Dietz, Thunberg’in ikinci kez Lützerath’taki protestolar sırasında göz altına alındığını, polisin Thunberg’i taşıyarak bölgeden uzaklaştırdığını açıkladı.

‣ İklim aktivisti Greta Thunberg, Lützerath’den polis zoruyla uzaklaştırıldı
‣ Maden karşıtı aktivistler polis zoruyla Lützerath’tan çıkarılıyor
‣ Binlerce iklim aktivistinin akın ettiği Lützerath’ta kömüre karşı direniş sürüyor

Aachen kentinde görev yapan yerel polis Dana Zimmermann, Thunberg ve içerisinde bulunduğu grubun tutuklanmadıklarını, yalnızca polis kişisel bilgilerini alana kadar tutulduklarını aktardı.

Thunberg, serbest bırakılmasının ardından Twitter’da yaptığı paylaşımda barışçıl protestolar sırasında göz altına alındıklarını ama akşam serbest bırakıldıklarını aktardı. Thunberg, “İklimi savunmak suç değil” dedi.

Neler yaşandı?

Alman enerji şirketi RWE, bölgede bulunan kömür madenini genişletmek ve Lützerath’ın altındaki kömürü kullanmak için hükümet ile köyün yıkılmasına yönelik anlaşma yapmıştı.

Öte yandan iklim acil durumu için kömürden bir an önce çıkılması gerektiğini hatırlatan iklim aktivistleri, köyde bir araya gelerek direniş gösterdi. İklim savunucularının dünyanın birçok yerinden katılması ile haftalar içerisinde sayıları binlere ulaşan göstericiler, Almanya‘nın son yıllardaki en büyük polis operasyonu ile karşı karşıya kalmışlardı.

‣ Almanya’da, kömür için yok edilmek istenen Lützerath köyü yine karıştı: Polisle aktivistler karşı karşıya geldi
‣ Lützerath maden ocağı mücadelesi: Almanya’nın iklim politikasının turnusolu

RWE geçen hafta Lützerath’ı yıkmaya başlamayı planladığını açıkladı. Şirket, bir kömür madenine yer açmak için gerekli lisansları ve mahkeme kararlarını aldığını söyledi.

Şirket sözcüleri geçen hafta “potansiyel protestocuları şirket sahalarına izinsiz girmemeye, yasa dışı eylemlere katılmamaya ve protesto kampanyası sırasında sakin kalmaya” çağırdı.

You may also like

Comments

Comments are closed.