Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

İsveç’te para cezasına çarptırılan Greta Thunberg, ertesi gün Norveç’te eylemde

0

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Mölmö’deki bir petrol terminalinde düzenlenen iklim protestosunda polise itaatsizlik ettiği için tekrar para cezasına çarptırıldı. İsveç’teki Malmö Bölge Mahkemesi’nde 4.500 kron (yaklaşık 400 €) ödemeye mahkum edilen Thunberg, temmuz ayında benzer bir suç nedeniyle, aynı mahkeme tarafından 2.500 kronluk (216 €) bir para cezasına daha çarptırılmıştı. 

Eylemde, “Geleceği Geri Kazan” hareketinden aktivistler, oturma eylemi yaparak arak tesise erişimi geçici olarak engellemiş; eylemciler arasında bulunan Thunberg, olay yerini terk etmesini isteyen polise itaat etmeyi reddettiği için sürüklenerek olay yerinden uzaklaştırılmıştı.  Daha sonra polis tarafından uzaklaştırıldılar.

‘Bilim ve ahlak bizim tarafımızda’

Reuters’in aktardığına göre, 20 yaşındaki Thunberg, duruşmada fosil yakıt endüstrisine karşı mücadelenin iklim krizinin varoluşsal ve küresel tehdidi nedeniyle bir tür meşru müdafaa olduğunu söyleyerek suç işlediğini reddetti: “Bilim bizim tarafımızda, ahlak da bizim tarafımızda. Dünyadaki hiçbir şey bunu değiştiremez. ”

Cezanın ardından Norveç’te Samilerle eylem

Thunberg, aldığı para cezasının ardından yerli Samilerin de aralarında bulunduğu aktivistlerle birlikte bir protestoya katılmak üzere komşu Norveç‘e geçti.

Samiler, 151 türbinden oluşan rüzgar santralini protesto ediyor ve ren geyiği çobanlarının yaşam tarzını tehlikeye attığını söyledikleri için santralin kaldırılmasını istiyor. Aktivistler, yeşil enerjiye geçişin Yerli halkın hakları pahasına yapılmaması gerektiğini söylüyor.

İki yıl önce Norveç Yüksek Mahkemesi, türbin inşaatının, araziyi yüzyıllardır ren geyiği için kullanan Samilerin haklarını ihlal ettiğine karar vermişti ancak Norveç hükümetinin rüzgar santralini kaldırma planı bulunmuyor.

Thurberg, Avrupa’nın en büyük kara rüzgar santrali operatörünün Norveç’teki ofisinin önünde protesto yapan  aktivistlerin önceki eylemine de katılmış; “Yerli hakları ve insan hakları, iklimin korunması ve iklim eylemiyle el ele gitmeli. Bu, bazı insanların pahasına gerçekleşemez” demişti.

AP‘nin aktardığı eylemde geleneksel Sami kostümleri giyen aktivistler, Fosen’deki rüzgar türbinlerinden 80’ini işleten devlete ait bir şirket olan Statkraft‘ın Oslo’daki binasının önünde oturma eylemi yaptı.

İşçilerin içeriye girmesini engelleyen eylemciler, çarşamba günü de Norveç Parlamentosu’nun koridorunda bir protesto eylemi düzenlemiş; polis tarafından parlamentodan çıkarılan yüzlerce kişi sokaklarda eyleme devam etmişti.

Norveç’ten çelişkili tepkiler

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre “devam eden insan hakları ihlallerini” kabul etti. Hükümet ise Yüksek Mahkeme kararına rağmen harekete geçilmediği için defalarca özür diledi.

Ancak Enerji Bakanı Terje Aasland, protestocuların talebi üzerine Fosen’deki tüm rüzgar türbinlerinin yıkılmasının konuyla ilgili olmadığını söyledi.

Thunberg de eylemde yaptığı konuşmada, “İnsan haklarını ihlal eden yenilenebilir enerjiye sahip olamayız. Statkraft ve diğer sahipler öne çıkıp Fosen davasına bir çözüm bulmalı, böylece yeşil enerji yerli halkın haklarını ihlal etmeden gelecekte doğru şekilde geliştirilmelidir” dedi.

Sami protestocular, geçen haziran ayında Gahr Støre’nin ofisinin önünde eylem yapmış, şubat ayında ise Petrol ve Enerji Bakanlığı’nı dört gün işgal etmiş; 10 bakanlığın girişini kapatmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.