ManşetTürkiye

Greenpeace Türkiye’deki plastik çöpleri sergileştirdi: Anadolu’da Batı Medeniyetlerinin İzi

0

Greenpeace Akdeniz, ‘Anadolu’da Batı Medeniyetlerinin İzi‘ sergisiyle plastik atık ticaretinin Anadolu’da bıraktığı toksik mirasın izlerini gözler önüne serdi.

Avrupa ülkelerinin düşük gelirli ülkelere plastik atık ihraç ederek kendi aşırı plastik tüketim günahlarının bedelini dünyadaki daha az şanslı insan topluluklarına ödettiğine dikkat çeken Greenpeace Akdeniz tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer veriliyor:

“Ocak 2018’e kadar Çin, bu plastik çöplerin bir numaralı adresi olmuştu. Ancak ortaya çıkan çevre ve sağlık sorunlarının sarsıcı gerçekliğiyle sarsılan Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti, ani bir kararla plastik atık ithalatını yasakladı. İşte bu noktada Türkiye’nin Atık Oyunları’nda başrole doğru uzanan yolculuğu başladı.”

Ticari açıdan önemli bir ham madde olarak tanımlanan ithal plastik çöplerin çoğu Türkiye’de geri dönüştürülmedi aksine İzmir, İstanbul, Adana gibi şehirlerde doğaya dökülerek yakıldı.

‘Üç çöpten biri Türkiye’ye geldi’

Özellikle Adana’nın verimli topraklarının adeta bir açık hava çöplüğüne dönüştüğünün belirtildiği Greenpeace Akdeniz açıklamasında şunlar aktarıldı:

“Portakal çiçeği kokuları yerine şehri esir alan çöp ve yanmış plastik kokuları ise buzdağının sadece görünen yüzüydü. İthal çöplerin doğaya atıldığını belgeleyen görüntülerin kamuoyunda yarattığı tepki üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, belirli bir türe ait plastik çöp ithalatını 18 Mayıs 2021’de tamamen yasakladı. Ancak,18 Mayıs’ta resmi gazetede yayınlanan karar, yalnızca bir hafta dayanabildi. Plastik atık ithalatı yasağı, ‘sıkı denetim’ler getirilerek yürürlükten kaldırıldı. Sıkı denetimler, Adana’daki yasa dışı plastik çöp sorununa çözüm olmadı zira Eurostat ve UK Trade Info 2021 verilerine göre; Türkiye 2021’de sadece Avrupa’dan 518 bin 80 ton plastik atık ithal ederek bu sene de Avrupa’nın çöpünü almada birinci oldu ve bu rakamlara göre Avrupa’da atılan her üç çöpten biri, Türkiye’ye geldi.”

Adana’nın verimli toprakları, sıkı denetimlere ve geri dönüşüm iddialarına rağmen Avrupa’dan ithal edilen plastik çöplerin egemenliği altında. Medeni Avrupa ülkelerinin, uygarlıklar beşiği Anadolu’ya bıraktığı 21.yy eserleri ise toprağa, suya, havaya karışan zehirli kimyasallar, ağır metaller ve kalıcı organik kirleticiler.

Anadolu’da Batı Medeniyetlerinin İzi, sergisinde Adana’nın verimli tarım arazilerine ve sulama kanallarına atılarak toprağa, suya ve yakılarak havaya karışan ithal plastiklerin zehirli mirasına şahit olacak, plastik çöp ithalatının sebep olduğu zararların geri dönüşümsüz etkisini Adana’da bu etkilere doğrudan maruz kalan insanlar anlatıyor. Açıklamada son olarak şunlara yer veriliyor:

“Adana’da yapılan araştırmalar açıkça gösteriyor ki, plastik sadece kirlilik değil, aynı zamanda bir küresel sosyal adalet sorunu. Öncelikle Avrupa ülkeleri düşük gelirli ülkelere plastik atık ihraç ederek kendi aşırı plastik tüketim günahlarının bedelini dünyadaki diğer canlılara ödetmekten vazgeçmeli. Adana’da tespit edilen yasa dışı plastik atık bertarafının yarattığı çevre sorunlarına karşı sorumlu bulduğumuz devletler, İngiltere başta olmak üzere, kirleten öder ve önleme ilkeleri gereğince çevre maliyetine dahil olmalı. Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da plastik atık ithalatını tamamen yasaklamalı. Bu orantısız ve adaletsiz oyun bir an önce son bulmalı.”

“Anadolu’da Batı Medeniyetlerinin İzi” adlı sergi buradan izlenebiliyor.

İlgili haber: Plastik poşetlerin Londra’da başlayan yolculuğu Adana’da son buldu

Çin’den sonra plastiklerin adresi: Türkiye

Öte yandan plastik atıkların yasa dışı yakılması sonucu ortaya çıkan ağır metal, dioksin ve furan ve kalıcı organik kirleticilerin toprağa, suya, havaya ve besin zincirine karışarak kansere neden olabileceği gerçeği, insan sağlığı için de geri dönüşümü olmayan zararlar içeriyor.

Greenpeace tarafından yapılan açıklamaya göre; Türkiye’nin plastik atık ithalatı, 2018 başında Çin tarafından alınan yasak kararıyla beraber hızla artmış ve Türkiye, 2019 ve 2020’de Avrupa’dan gelen plastik atıkların en büyük alıcısı olmuştu.

Bulgular ‘sarsıcı’

Greenpeace İngiltere Siyasi Kampanyacısı Megan Randles “Bu, İngiltere’nin plastik atıkları gözden uzaklaştırma şeklindeki tehlikeli modelinin zehirli parmak izi. Plastiğimizin denizaşırı yerlere atıldığında ve yakıldığında neden olabileceği zarara dair kanıtımız, hükümeti doğru olanı yapmaya ve plastik atık ihracatını yasaklamaya teşvik etmelidir” demişti.

Greenpeace‘nin Nisan 2021’deki saha araştırmasında, çoğunluğu İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilen plastik atıkların Adana’da yasa dışı olarak çevreye döküldüğünü ve açıkta yakıldığı tespit edilmesinin ardından döküm alanlarından örnekleri üzerinde inceleme gerçekleştirilmiş, analizler sonucu ortaya çıkan bulguların ise ‘sarsıcı’ olduğu bildirilmişti.

Fotoğraf: Greenpeace

Araştırmaya göre; Adana’da tespit edilen dioksin furan miktarı, kirletilmemiş toprak numunesinin 400 bin katı ve şimdiye kadar Türkiye’de toprakta rapor edilen en yüksek toksik düzey. Dioksin-furanların bilinen en önemli özelliği ise kanserojen olması. Greepeace tarafından yapılan açıklamada bu kimyasalın, anne karnındaki bebekler için toksik olabileceği, tümörleri tetikleyebileceği, hormon ve bağışıklık sistemlerini etkileyebileceği belirtilmişti.

Analizi gerçekleştiren bilim insanlarından Dr Kevin Brigden “İngiltere başta olmak üzere Avrupa’dan gelen plastik atıkların yoğun olarak tespit edildiği alanların bazılarında bu kirleticilerin seviyeleri çok yüksekti” demişti.

Greenpeace Akdeniz Biyoçeşitlilik Proje Lideri Nihan Temiz Ataş da “Türkiye’nin toprağı, havası ve suyu, Avrupa’nın plastik atık ihracatının çevre ve insan sağlığı için yarattığı tehlikeye tanıklık ediyor. Plastik çöplerini denizaşırı ülkelere gönderen İngiltere ve Almanya gibi ülkeler, Türkiye’nin verimli topraklarında zehirli bir iz bırakıyor. Bu hasar geri döndürülemez. Başta İngiltere olmak üzere ihracatçı ülkeler sorumluluk almalı ve Türkiye’ye plastik göndermeyi bırakmalı. Türkiye plastik çöplüğü değil ve bu zararlı atık oyunları sona ermeli” diyerek uyarılarda bulunmuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.