Gıda mühendisleri(?): “Size biz lazım”

“Tüm gıda mühendisleri adına” başlığıyla gönderilen açık mektupta “denetimlerin sadece gıda mühendisleri tarafından gerçekleştirilmesi talep ediliyor.

Bugünlerde internet üzerinden bir çok köşe yazarı ve bürokrata gönderilen bir e-postadan, biz de Yeşil Gazete‘de yazılarına sık sık yer verdiğimiz dostlarımızdan biri aracılığıyla haberdar olduk.

“Tüm gıda mühendisleri adına” başlığıyla ve “Gıda mühendisi Gülnihan Özel” imzalı gönderilen açık mektupta özellikle son onyıllarda küresel ölçekte hızla değişen gıda üretim ve tüketim alışkanlıklarının sağlığa zararları kısaca anlatılıyor.

Mektubun devamında Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’ndaki 4600 denetmenin yalnızca 5’te birinin gıda mühendislerinden oluştuğu iddia edilerek “denetimlerin sadece gıda mühendisleri tarafından gerçekleştirilmesi, bu konunun diğer meslek grupları, kısa kurs ve eğitimlerle ikame edilmemesi gerektiği” belirtiliyor.

“Gıda mühendisleri olarak desteğinizi bekliyoruz” cümlesiyle sonlanan mektubu, ilke edindiğimiz katılımcılığın bir gereği olarak ve verimli bir tartışma başlatması dileğiyle, noktasına-virgülüne dokunmadan sizlerle paylaşıyoruz.

SAYIN YETKİLİ

Dünyada ve ülkemizde beslenme alışkanlıkları, gıdaların yapısı ve tüketim şekilleri gün geçtikçe değişim göstermektedir.Gıda sektöründe meydana gelen bu değişimler ve değişen tüketim alışkanlıkları özellikle sağlık sektörünü doğrudan etkilemektedir. Katkı maddeleri ile hazırlanan gıdalar özellikle çocuklara, doğru hazırlanmayan gıdalar ve fastfood gibi pratik yeme alışkanlıkları ise artan iş hayatından dolayı genç ve yaşlılara cazip gelmektedir.

Fakat bu gıdaların üretimi,sunumu ve satışı esnasında yapılması gereken denetimlerin bu işin eğitimini almış meslek grubu olan Gıda Mühendisleri tarafından yapılmaması, bu mühim konunun ziraat mühendisi ve veterinerlik gibi diğer meslek gruplarıyla ikame edilmeye çalışılması sağlıksız ve niteliksiz gıda üretimini artırmaktadır .Sağlıksız gıda tüketimi de obezite,kanser,kalp-damar ve şeker hastalıkları gibi hastalıkların ülkemizde hızla artmasına neden olmaktadır, özellikle artan kanser vakalarında sigaradan sonra en büyük etkenin sağlıksız gıdalar olduğu bilimsel araştırmalarda görülmektedir. Kanserle mücadele derneğinin verilerine göre 2030 yılında 1.5 milyon kişinin kansere yakalanacağı tahmin edilmektedir .Kanserle mücadele için devletimiz her yıl 2.3 milyar EURO para ,obezite için ise yaklaşık 2.2 milyar EURO para harcamakta,sadece gıda zehirlenmesi vakalarından yılda 60 kişi hayatını kaybetmektedir.Ayrıca yılda 10 milyon civarı gıda zehirlenmesi vakası yaşanmaktadır, bu vakalarda uygulanan antibiyotik tedavileri vs gibi sağlık masraflarıda düşünüldüğünde ülke ekonomisi ciddi anlamda zarar görmektedir.

Niteliksiz Ve Sağlıksız Gıdaların Neden Olduğu bu durumun büyük ölçüde önlenmesi kamu gücüyle yapılacak olan denetimlere bağlıdır.2011 yılı itibariyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda 4600 denetmen bulunmakta ve bu denetmenlerin sadece BEŞTE BİRİNİ Gıda Mühendisleri oluşturmaktadır.Denetimleri sadece Gıda Mühendisleri gerçekleştirmeli, bu konu diğer meslek grupları,kısa kurs ve eğitimlerle ikame edilmemelidir.Bu sebeple Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ilk aşamada 3000 GIDA MÜHENDİSİ alımı yapılarak, GIDA DENETİMLERİ GIDAMÜHENDİSLERİ tarafından gerçekleştirilmelidir.Sağlıksız gıdalar sebebiyle oluşan bir çok olumsuz durum asgari düzeye indirilmeli, ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlanmalıdır.

Gıda mühendisleri olarak desteğinizi bekliyoruz. Lütfen yaşananlara duyarsız kalmayalım.

Saygılarımızla…”

Gülnihan ÖZEL

Gıda Mühendisi

(Yeşil Gazete)

Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çölü yeşillendiren mega proje Mısır’ın gıda sorununu çözebilir mi?

Abdulfettah el-Sisi, Mısır'ın Geleceği projesiyle çölün çiçek açacağını iddia ediyor. Ancak çölün yeşillenmesi, daha fazla ürün veya daha fazla kazanç anlamına gelmiyor.

İklim değişikliği ve kuraklık Kaliforniya’da sezonun en büyük yangınını körükledi

Kaliforniya'da bu yılın en büyük, eyalet tarihinin ise en büyük yedinci orman yangını iklim değişikliği ve kuraklık koşulları nedeniyle olağanüstü bir hızla büyüyerek 350 bin dönümden fazla alanı yaktı.

Amazon yağmur ormanlarına zarar veren sığır çiftçisine 50 milyon dolar tazminat

Brezilya'da bir mahkeme, Amazon yağmur ormanlarınını yok ederek sığırları için otlak alanına dönüştüren çiftçiye 50 milyon dolar tazminat ve tahrip edilen alanı onarma cezası verdi.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

İklim değişikliği kuş gribi vakalarındaki artışı tetikliyor

ABD'nin Colorado eyaletinde insanlarda görülen kuş gribi vakalarını inceleyen araştırmacılar, aşırı sıcaklıkların salgınla ilişikili olabileceğini buldu. Uzmanlar, salgınla mücadele çabalarında iklimle ilgili hususların da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR