KadınManşetSağlık

Fransa’da kürtaj hakkı anayasal güvence altına alındı

0

Fransa, dün (4 Mart’ta) gerçekleştirdiği son oylama ile, kürtaj hakkını anayasasına dahil eden dünyadaki ilk ülke oldu. Ülkede Parlamentonun her iki kanadı da bu değişikliği destekleyerek, anayasayı değiştirebilmek için gereken çoğunluk barajını aştı. Toplamda 780 milletvekili öneriyi desteklerken, yalnızca 72 milletvekili karşı oy kullandı.

CNN’in aktardığına göre Tarihi Versay Sarayı’nda milletvekillerince gerçekleştirilen özel bir toplantıda yapılan oylama, Fransız Senatosu ve Ulusal Meclisin, yılın başlarında yapmış olduğu ve ezici çoğunlukla onaylanan değişikliğin ardından geldi.

Başbakan Gabriel Attal oylama öncesinde, geçmişte yasa dışı kürtajlara maruz kalan kadınlara karşı “ahlaki bir borç”ları olduğunu söyledi. Attal, “Öncelikle, tüm kadınlara bir mesaj gönderiyoruz: Bedeniniz size aittir” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, değişikliğin kabulünün kutlanacağı resmi bir törenin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yapılacağını söyledi.

Fransa, anayasada kürtaj hakkını güvence altına alan yasa tasarısını onayladı
Kürtaj hakkını anayasal güvence altına alan tasarı, Fransız Senatosu’ndan geçti
AİHM’den Polonya’da kürtaj yasağına hak ihlali kararı

Eyfel Kulesi’nde ‘benim bedenim benim kararım’ mesajı

Yapılan anayasa değişikliği, Fransa’da kürtajın “garantili bir özgürlük” olduğunu belirtiyor. Bazı gruplar ve milletvekilleri, kürtajın açıkça bir “hak” olarak adlandırılmasını talep eden daha güçlü bir dil kullanılmasını istemişti.

Kürtaj hakkı

Fotoğraf: Abdul Saboor / Reuters

Milletvekilleri bu hamleyi, ABD‘de ve aşırı sağ partilerin iktidara geldiği Macaristan gibi Avrupa‘nın bazı bölgelerinde kürtaj haklarının tehdit altında olduğu bir dönemde, Fransa’nın üreme hakları konusunda net bir destek sinyali gönderme yolu olarak tarihi bir adım olarak selamladı. Oylamanın ardından Eyfel Kulesi “benim bedenim benim kararım” sözleriyle aydınlatıldı.

Fransa, ilk olarak 1975 yılında, dönemin Sağlık Bakanı olan ve Auschwitz‘ten sağ kurtulmuş olan ve aynı zamanda ülkenin en ünlü feminist ikonlarından Simone Veil‘in öncülüğünde bir kampanya sonrası kürtajı yasallaştırmıştı.

Oylama, Beşinci Cumhuriyet’in 1958’de kurulmasından bu yana Fransız hükümetinin anayasasını 25’inci kez değiştirdiği anlamına geliyor.

Fransız Katolik Kilisesi, değişikliğe karşı çıkan az sayıdaki gruptan biriydi. Bioetikle ilgili konulara odaklanan Vatikan organı Pontifical Academy for Life, “evrensel insan hakları çağında, insan hayatını alma ‘hakkı’ olamaz” şeklinde bir açıklama yaptı. Fransız piskoposlar konferansı da oylama öncesinde, kilisenin kürtaj karşıtı tutumunu yineledi.

Kadın örgütlerinin ‘Kürtaj Hakkım’ projesi yayında

Türkiye’de kürtaj hakkı korunuyor mu?

Türkiye’de kürtaj, anayasal bir hak olarak tanımlanmıyor ancak, 1983 yılında kabul edilen 2827 sayılı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun ile yasal bir hak olarak görülüyor. Bu kanun, hamileliğin ilk on haftası içinde kadınların herhangi bir gerekçe göstermeksizin kürtaj yaptırabilmesine hak tanıyor.

On haftalık sürenin ardından ise, sadece anne sağlığını tehdit eden durumlar söz konusu olduğunda kürtaj yapılabiliyor. Dolayısıyla kürtaj hakkı Türkiye’de yasal olarak tanınmış ve belirli koşullar altında uygulanabilir bir hak ancak, bu hak anayasal bir düzenleme ile özel olarak güvence altına alınmış değil.

Kürtajın anayasal olarak güvence altına alınmamış olması, kürtaj erişiminde çeşitli engellerle karşılaşılmasına neden oluyor. Bu engeller arasında sağlık hizmeti sağlayıcılarının kürtaj yapmayı reddetmesi, kürtaj hizmetlerinin coğrafi olarak eşitsiz dağılımı ve kürtaj hizmetlerine ilişkin sosyal zorluklar bulunuyor.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.