Fransa’da kürtajın anayasal bir hak olmasını öngören tasarı, Fransız Parlamentosu’nun üst kanadı olan Senato’da da oy çokluğuyla kabul edildi.
Geçen ocak ayında alt meclis olan Ulusal Meclis’te görüşülen tasarı, ezici bir çoğunlukla onaylanmış ve görüşülmek üzere Senato’ya gönderilmişti. Buradaki muhafazakar Cumhuriyetçilerin ve aşırı sağcı Ulusal Ralli’nin direnişinin aşılıp aşılmayacağı konusunda endişeler vardı.
‣ Fransa’da kürtaj hakkı anayasal güvence altına alınıyor
Fransa’da kadınlar, hamileliğinin 14. haftasına kadar yasal olarak kürtaj yaptırabiliyor. Tasarı Kongre’de de onaylanırsa, Fransa kürtaj hakkını anayasa tarafından güvence altına alan ilk ülke olacak.
Son adım Kongre onayı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, tasarının, Parlamentonun iki kanadının bir araya geldiği Kongre’de 4 Mart’ta görüşüleceğini duyurdu.
Macron ve kurucusu olduğu merkez partisi En Marche milletvekilleri, ABD Yüksek Mahkemesi‘nin 2022’de, neredeyse yarım asırlık ulusal anayasal kürtaj hakkını sona erdirmesinin ardından, Fransa’da 1974’ten beri yasal olan kürtaj hakkının anayasaya da yazılması çağrısında bulunmuştu.
Gabriel Attal Hükümeti ise daha önce kürtaj “hakkını” kutsal sayan alt meclis ile merkez sağ partilerin hakimiyetindeki ve şu ana kadar yalnızca kürtaj hakkını onaylayan Senato arasında mesafeyi aşabilmek için “garantili özgürlük” terimini seçti. Tasarı Senato’dan da bu tanımla geçti.
Anayasal bir değişiklik olduğu için her iki kanadın da onayladığı tasarının Kongre’de de oylanması gerekiyor. Ortak oturumda en az beşte üç çoğunlukla onaylanması halinde, referanduma gidilmesine gerek kalmayacak.
Kasım 2022’de yapılan bir kamuoyu anketi, halkın yüzde 86’sının değişikliği desteklediğini ortaya koymuştu.